Krvavi mlečnik zagotovo poznate. Pa veste kako zelo koristen je?

Krvavi mlečnik (Chelidonium majus) ima zelo veliko različnih imen, vzdevkov kot so bradavičnik, droznica, cingola, krvni mleček, kravje zelišče, krvomočnica, rdeči mleček, mali lisjak, zlatec, zlatič, vodenična roža. Ta rastlina je včasih uživala velik ugled, danes pa je med ljudmi poznana le kot strupeni plevel. Cveti od maja čez celo poletje tja v jesen. Raste na južnih obronkih gozdov, ob zidovih, plotovih in na peščenih plazovih.

Rastlino najdemo tudi pozimi, kadar jo prekriva sneg. Zato si je dobro zapomniti kje je njeno rastišče. Rastlina prezimi in ostane zelena.  Rastlina čisti in tvori kri. Uporabljamo jo pri obolenju žolča, ledvic in jeter. Odpravila naj bi zlatenico, če jo namočimo v vinu.

Priporočljiv je tudi pri hemeroidih, pri bolečem odvajanju urina in pri šumenju v ušesih. Pijemo ga po požirkih čez cel dan, ki ga ne kuhamo, ampak samo poparimo. (2-3 skodelice čaja) Zunanje ga uporabljamo pri kožnih obolenjih, krjih očesih, bradavicah, lišajih. Sok rastline naj bi pomagal pri krvavenju in odstopanju očesne mrežnice.

List krvavega mlečnika s pecljem stremo med navlaženim palcem ter kazalcem. Takšno dobljeno vlago namažemo s kazalcem preko zaprtih oči. Oko bo vsrkalo snovi iz tega soka. Enako velja za sivo mreno in slabovidnost.

Isto velja za utrujene oči. Uporabljali naj bi ga tudi pri rakastih bulah – kožni rak. Dlake po obrazu, močna poraščenost nog in rok naj bi pri ženskah kazale na motnjo delovanja ledvic. S sokom rastline, ki ga naredimo s pmočjo sokovnika – centrifuge, namažemo prizadeta mesta. Dobro je spiti poleg tudi tri do štiri skodelice čaja iz kopriv. To naj bi vzpodbudilo boljšo prekrvavljenost ledvic.

Načini uporabe:

Priprava čaja

1 žlička rastline na 1/4 litra vode, rastlino le poparimo! Sveže zelišče narežemo in jo damo v steklen vrč, vendar ne v kovinsko posodo. Vodo zavremo in z njo prelijemo zelišče. Namakamo le kratek čas (zadostuje le 30 sekund)! Posušeno zelišče pa namakamo od ene do dve minuti.

Sok

Liste, cvetove, stebelca operemo in še v svežem stanju v sokovniku iztisnemo sok, ki je le za zunanjo uporabo!

Tinktura

Tinkturo najdete v lekarnah. Vinski izvleček: 30 gramov rastline s koreninami vred prelijemo s pol litra belega vina in pustimo stati eno do dve uri, precedimo in pijemo po požirkih!