Posebnosti in skrivnosti priljubljene plezalke

Scindapsus je ena izmed najbolj priljubljenih listnatih lončnic, ki se lahko plazi ali vzpenja. Preverimo, kaj je dobro vedeti, če smo z njo obogatili domačo zbirko sobnih rastlin.

Scindapsus, zlata mavrina  ali hudičev bršljan je rastlina, ki zelo učinkovito čisti zrak v prostorih in tako vpliva na boljše življenjske pogoje. Danes velja za hvaležno sobno rastlino, katere vzgoja je bila nekoč v notranjih prostorih precej bolj zahtevna. Odkar so na voljo odpornejše rastline, nam skrb in nega ne povzročata večjih težav, vseeno pa je dobro, da vemo, kaj scindapsusu prija.

Lončnico iz družine kačnikov postavite v zmerno senco, pri čemer naj vas vodi misel, da ji prijajo temperature od 16 do 21 stopinj Celzija. Skrbite za redno zalivanje, pomembno je namreč, da rastlino vzdržujete vlažno. Še posebej vam bo hvaležna, če jo boste rosili.

Scindapsus se ponaša z zanimivo posebnostjo. Medtem ko pisane listnate lončnice postanejo v temnih prostorih povsem zelene, scindapsus ohrani svojo pisano, zeleno rumene barvo listov tudi v manj osvetljenih prostorih.

Razmnoževanje je povsem preprosto. Scindapsus razmnožujemo spomladi z 10 cm dolgimi stebelnimi potaknjenci. Slednje denemo v vodo ali svežo prst in počakamo, da se razvije nova rastlina.

Foto: freepik.com