Pozitivne misli podaljšujejo življenje

 »Srce, ki ljubi, ostaja vedno mlado.«
Grški pregovor

Kulture z največ dokumentiranih zdravih stoletnikov.

Poleg Abhazijcev (Kavkaz) in Okinavcev sta v knjigi Zdravi pri stotih opisana še dva ljudstva Vilcabambovci in Hunzi. Vilcabamba je majhno, skrajno težko dostopno mestece, stisnjeno v Andih v Ekvadorju, Hunza pa leži v skrajno severnem delu Pakistana, v bližini tromeje z Rusijo in Kitajsko.

Za vsa ta ljudstva je značilno, da imajo v svojem vsakdanjiku vgrajeno veliko gibanja, da uživajo preprosto, hranljivo in polnovredno hrano. Še posebej pa je pomembno, da v teh kulturah imajo izjemno spoštovanje do starejših in globok občutek skrbi za druge v vseh življenjskih obdobjih. Neskončno so družabni in veseli, zato skrbno negujejo medsebojne odnose v svoji skupnosti.

Zavestni korak za ustvarjanje in ohranjanje pozitivnih vezi v svojem življenju po knjigi Zdravi pri stotih!

• Bodite prijazni. Ni vam treba vedeti, kakšna bremena nosijo drugi, da veste, da so težka.

• Ne glede na to, kako velike so napake druge osebe, se trudite zavedati tudi njenih dobrih lastnosti. Vedite, da je v skoraj slehernem človeku kaj, kar je vredno pohvale, čeprav se morda skriva globoko v njem.

• Vzemite si čas, da prisluhnete težavam in izzivom svojih dragih. Kadar kak prijatelj govori, ga poslušajte z vsem srcem in ne presojajte. Morda mu ne boste mogli odvzeti bolečine, lahko pa jo slišite. Pozneje tej osebi napišite kartico ali ji prinesite cvet v priznanje in zahvalo, da vam je zaupala svojo ranljivost, pa tudi svojo moč. Če vas pesti bolezen ali osebna nadloga, ki jo lahko delite z drugimi, se pridružite (za začetek) podporni skupini, kjer se lahko redno sestajate in se o svojih izzivih, strahovih, upih in sanjah pogovarjate s tistimi, ki vas bodo razumeli.

• Iščite priložnosti, da obogatite življenje drugih. Vprašajte prijatelje, ali lahko kaj naredite, da bi jim bili boljši prijatelj.

• Spomnite se koga, ki vam je pomagal, ko ste to potrebovali. Napišite ali povejte tej osebi, da jo cenite. Prepoznajte koga v svoji razširjeni družini ali skupnosti, ki je naredil kaj izjemnega. Naredite zahvalo ali plaketo, ki jo lahko obesi na steno, ali pa mu pošljite zahvalno pismo s cvetjem ali kakšen priboljšek.

• Za čustveno pomembno sporazumevanje ne uporabljajte elektronske pošte. Sestanite se s to osebo, pogovorite se po telefonu ali napišite pismo, ki ga pošljete po pošti ali z osebno dostavo. Ljudje radi dobivajo pisma. Danes je redkost, da dobiš kaj lepega po pošti.

• Naučite se umetnosti masaže, da boste lahko uporabili svoje dlani za zdravilen in spoštljiv dotik.

• Vsak dan dajajte in sprejemajte objeme. Veliko objemov.

• Namesto da prijateljem in družinskim članom kupujete darila, jim podarite doživetja. Masirajte jim vrat in ramena. Pišite jim pesmi ali pisma z izrazi svoje hvaležnosti, spoštovanja in ljubezni. Pojdite z njimi na sprehod, pospravite jim hišo, jim pripravite večerjo, varujte otroke, pomagajte jim pri spomladanskem sajenju na vrtu, pripravite piknik ali kak drug vesel dogodek na prostem, peljite jih na enodnevni izlet po podeželju ali na večerno gledališko predstavo ali poiščite kak drug izviren način, da jim izrazite svojo naklonjenost. Če imate samo minutko, jih pokličite in povejte, da mislite nanje, ali pa omenite kakšno posebno lastnost ali izkušnjo, ki ste si jo zapomnili in jo cenite na njih.

• Svoji družini in prijateljem berite odlomke iz svojih najljubših knjig ali pa jim jih podarite. Povejte jim, kaj so vam te knjige pomenile.

• Če želite spremeniti svoje občutke do nekoga, spremenite način, kako ravnate s to osebo.

• Spomnite se, da je za sijajne odnose nujna ljubezen, vendar sama po sebi ni dovolj. Dobri odnosi se ne zgodijo zato, ker ste zaljubljeni. Zahtevajo delo, veliko dela.

• Zavedajte se skušnjave, da bi imeli druge, zlasti svojega zakonca ali intimnega partnerja, za nekaj samoumevnega. Namesto da svoj odnos uporabljate za udobje, ga uporabite, da postanete bolj ljubeča oseba.

• Vsake toliko se malo odmaknite in objektivno poglejte na svoje vedenje. Če je kdo, ki vam je pomemben, zavzel obrambno držo, se vprašajte, ali s svojimi dejanji spodbujate njegovo ravnanje.

• Poslušajte, preden se odzovete z jezo. Iščite rešitve, ki koristijo vsem.

• Gojite prijateljstva, v katerih se počutite sproščene. Umaknite se iz tistih, ki zahtevajo ogromno energije in stresa, da jih ohranjate.

• Spoštujte ljudi zaradi tega, kakšni so, ne zaradi vlog, ki jih igrajo.

• Berite zgodbo kakšnemu starejšemu, ki ne vidi več drobnega tiska. Posnemite svoje branje, da si ga bo lahko predvajal in poslušal, kadarkoli bo želel. Pomagajte kakšnemu starejšemu pri domačih opravilih, kot je pomivanje oken, kidanje snega ali pleskanje. Če imajo hišnega ljubljenčka, ponudite, da peljete psa na sprehod, počistite mačje stranišče ali greste nakupit hrano in drugo zanj.

• Bodite trener, prijatelj ali učitelj, ki opazi otrokovo prizadevanje in ga pohvalite. Bodite starejši prijatelj, ki vidi, da je otrok sposoben več, kot nakazuje njegovo vedenje, in ga usmerite k njegovim višjim zmožnostim, tako da mu pomagate kazati olikano, odgovorno vedenje in prijaznost do drugih. Bodite družinski član, ki je iskren do otroka in mu s tem kaže, naj bo tudi sam resnicoljuben. Bodite učitelj, ki ceni notranje življenje otrok, tako da jih sprašujete po njihovih zamislih in mnenjih o temah, ki so zanje pomembne. Bodite nenavaden sorodnik, ki otroku pokaže, da je v redu, če je preprosto tak, kakršen je.

• Če nimate svojih otrok, pojdite v bližnji vrtec in ponudite, da bi otrokom brali knjige ali kako drugače pomagali. Javite se za prostovoljno zibanje otrok v bolnišnici. Odpeljite otroke iz svoje soseske na pohod v naravo. Pospremite sosedovega otroka v šolo ali domov.

• Izrazite naklonjenost do otrok, ki niso vaši. Kadar peljete v knjižnico svojega otroka, vzemite s seboj še sosedove otroke. Priskrbite jim zdrav prigrizek in jih poslušajte, kaj jih teži. Zavedajte se, kako pomembno je, da te kdo posluša.

• Sestajajte se z drugimi, da pridobite oporo pri sprejemanju korakov k bolj ljubečim odnosom. Redno se srečujte in na vsakem sestanku skupaj določite, kateri korak ali korake bo vsak od vas naredil do naslednjega srečanja. Izmenjujte si tako težave, na katere naletite, kot tudi uspehe, ki jih dosegate.

• Učite se od ljudi, ki so drugačni od vas. Pozdravite jih z iskreno radovednostjo, zavedajoč se, da lahko ostanete zvesti sebi ne glede na razlike. Ne pustite, da različnost mnenj postane vzrok za odtujenost.

• Povejte drugim, kaj cenite na njih. Poskrbite, da bo vsak od vaših prijateljev vedel, da je na njem nekaj posebnega, kar cenite. Pišite jim razglednice ali pisma, da bodo imeli nekaj, kar jim bo pomagalo ne pozabiti, da jih cenite. Specite nekaj več peciva in ga razdelite. Prinesite dobro hrano ljudem, ki so v obdobju prehoda, stresa ali krize. Nekajkrat na mesec podvojite, kar pripravljate za večerjo, in dodatno hrano odnesite komu, ki preživlja posebno naporen, težek čas. Ni treba, da je popoln obrok – samo nekaj, kar ga bo malo razbremenilo in spomnilo, da je v vašem srcu.

Več v knjigi Zdravi pri stotih: https://www.misteriji.si/zdravi-pri-stotih.html

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi
www.pravjicna-agencija.si

Foto: freepik.com