Kaj pomeni, če je slina kisla?

S pomočjo sline lahko danes odkrijemo številne bolezni. Kaj se dogaja v telesu, če je slina kisla?

Slina predstavlja odličen vir informacij, ki razkrivajo, kaj se dogaja v vašem telesu. Večji delež sline sestavlja voda, preostanek pa elektroliti in organske snovi. Razmerje je kakopak odvisno tudi od hrane, vrednost sladkorja se denimo poveča po zaužitju ogljikovih hidratov.  Ph sline je sicer nevtralen, giba se med 5 in 7, kar pa je odvisno tudi od količine proizvedene sline. Žleze slinavke običajno na dan izločijo približno 0,5 l sline, če pa je stimulirana z draženjem okušalnih brbončic, pa lahko količina znaša vse do litra in pol.

Test ugotavljanja kislosti sline

  1. Na tešče v kozarec čiste vode izločite 2-3 pljunke.
  2. Opazujte, kaj se dogaja s slino. Če se iz sline spuščajo nitke, grudice ali če opazite toneči oblaček, to pomeni, da je vaša slina kisla. Zakaj? Ker potapljanje nakazuje, da je težja od pH nevtralne vode.
  3. Kaj pa če se slina ne potopi? Če je vaša slina gosta in se kljub večji težnosti ne potopi, to pomeni, da je njena vrednost zelo kisla.
Na tešče v kozarec čiste vode izločite 2-3 pljunke.

Kaj pomeni, če imate preveč kislo slino?

Preveč kisla slina je znak, da so vaše telo napadle bakterije. Prav tako lahko nakazuje na zdravstvene težave, kot so denimo bolezni srca, visok krvni tlak in erekcijske disfunkcije. Preveč kisla slina vpliva tudi na nastanek kariesa. pH poskusite izboljšati z uživanjem živil,  ki so bogata z argininom. Slednjega najdemo denimo v morskih sadežih, perutnini, rdečem mesu, zelenjavi, oreščkih in semenih.

Foto: pexels.com