Preberite, če ste tudi vi v rizični skupini za urinsko inkontinenco

Urinska inkontinenca je zdravstvena nevšečnost, ki se pojavi z leti. Pogostejša je pri ženskah, k razvoju pa vplivajo tudi določeni dejavniki. Ste tudi vi podvrženi tej težavi?

Urinska inkontinenca je pogostejša pri ženskah. Pojavi se lahko že hitro po 40. letu starosti, v Sloveniji se z njo srečuje kar 30 odstotkov žensk, ki so stare med 45 in 50 let. Pri ženskah, ki so starejše od 65 let, pa je takšnih kar polovica. Z leti pa število inkontinentnih oseb še narašča.

Urinska inkontinenca pogosteje prizadene ženske, ki so rodile večkrat in imajo težave s popuščanjem vezivnega tkiva. Prav tako so bolj nagnjene k težavi tiste ženske, ki imajo prekomerno telesno težo in ki ne izvajajo Keglovih vaj.

Do urinske inkontinence pa lahko pride tudi zaradi določenih bolezni, hormonskih sprememb, operacij in zaradi pomanjkanja gibanja.

Pri moških se pogosteje pojavlja, če imajo težave s prostato ter po operaciji.

Najpogosteje se soočamo s stresno ali urgentno urinsko inkontinenco.

Urinska inkontinenca se lahko pojavi tako pri ženskah kot tudi pri moških. (foto: freepik.com)

Stresna inkontinenca

Do uhajanja urina prihaja, če kihnemo, kašljamo, če se smejimo ali če dvigujemo težak predmet.

Urgentna inkontinenca

Ta se kaže kot nenadno in nehoteno uhajanje urina takrat, ko čutimo, da moramo na stranišče. Imamo občutek zelo polnega mehurja, a nam ne uspe pravočasno priti do stranišča.

Če tudi pri sebi opažate znake urinske inkontinence, je prav, da čim prej obiščete svojega zdravnika, ki vam bo ustrezno svetoval in vas napotil tudi na pregled.

Foto: Freepik.com