Raziskava potrdila: To je prvi znak, da ste zboleli za covid-19

Po letu dni epidemije so strokovnjaki v raziskavah ugotovili nekaj dejstev.

Leto dni je minilo, odkar se soočamo z epidemijo novega koronavirusa covid-19, tudi znanstveniki, ki virus preučujejo, so v tem letu odkrili nekaj dejstev.

Prvi zgodnji simptom

Pri zgodnji simptom, ob katerem pomislimo, da smo morda zboleli za covid-19 je običajen prehladni simptom. Temu pa največkrat sledijo tudi povišana telesna temperatura, suh kašelj, utrujenost in zadihanost, izguba vonja in okusa, bolečine v mišicah in sklepih, vneto grlo, glavobol, mrzlica, slabost, bruhanje, driska.

Najpogostejši znak je povišana telesna temperatura

Kar 88 odstotkov obolelih se ob bolezni covid-19 sooči s povišano telesno temperaturo, sledi kašelj, ki doleti okoli dve tretjini bolnikov.

Spremenjen voh

Več kot 80 odstotkov bolnikov se sooča z izgubo ali vsaj delno izgubo voha, okus pa se spremeni pri skoraj 90 odstotkih bolnikov.

Nekateri bolniki tarnajo tudi, da imajo glavobol. (foto: freepik.com)

Utrujenost in glavobol

Raziskave so pokazale še, da se z utrujenostjo med boleznijo sooča 40 odstotkov bolnikov, 13 odstotkov pa se srečuje z glavobolom in bolečim žrelom.

Slabosti in bruhanje

Strokovnjaki so ugotovili še, da je približno pet odstotkov takšnih bolnikov, ki imajo med simptomi slabosti, bruhanje, drisko.

Foto: freepik.com