Nabirate čemaž? Preberite, kako zdravilen je

Imate tudi vi radi čemaž? V teh dneh ga bodo gozda tla spet radodarno ponujala. A naberite ga le, če ste popolnoma prepričani, da je pravi, saj so mu nekatere, zelo strupene rastline podobne.

Minka Gantar, svetovalka za zdrav način življenja, je čemaž opisala tudi v svoji knjigi Ko ima življenje žur. Med drugim je zapisala tudi, kako zelo zdravilen je in kako vpliva na naše telo.

Ko cveti čemaž, je v gozdu najlepše.

Čemaž krepi imunski sistem, blaži vnetja prebavil in zavira prekomerno množenje bakterije kandide v črevesju in nožnici, deluje proti parazitom, kot so gliste, deluje proti belemu toku iz nožnice, varuje ožilje pred starostnimi spremembami in pojavi, ki so s tem povezani, npr.: zmanjšana sposobnost koncentracije, vrtoglavica in slabo počutje, ubija bacile pri prehladu in pomaga pri vnetem grlu, krepi moško spolno moč, niža pritisk, niža količino holesterola in trigliceridov v krvnem serumu, preprečuje zlepljenje krvnih ploščic, deluje kot sredstvo proti poapnenju žil (ateroskleroza), preprečuje nastanek krvnih strdkov (tromboza), vpliva na boljši spomin, zavira rast glivic, zavira nastanek prostih radikalov – ohranja mladost in vitalnost.

Še več o zdravilnem čemažu si lahko preberete spodaj.

Začela se je sezona čemaža!Česen, čemaž, por in čebula so zakladnica silicija Vse »lukovke« vsebujejo veliko kalcija,…

Objavil/a Minka Gantar – Srečno Življenje dne Četrtek, 11. marec 2021

Foto: pixabay.com