S šparglji in česnom nad bolečine v sklepih

Če vas pestijo bolečine v sklepih, bodite pozorni tudi na to, kakšno hrano uživate.  Izogibajte se mesu in posegajte po živilih, ki so bogata s selenom.

Do bolečin v sklepih pogosto privedejo poškodbe, nemalokrat pa gre težave pripisati obrabam in vnetju sklepov. Da bi bolečine omilili, si lahko pomagamo z masažo, zdravilnimi kopelmi, mirovanjem in obkladki. Običajno godijo tople obloge, še pa bolečine povzroča vnetje, strokovnjaki svetujejo lajšanje bolečega mesta s hladnimi obkladki.

Kadar nas pestijo tovrstne bolečine, večina ljudi ne pomisli, da ima pomemben vpliv na lajšanje težav tudi prehrana. Da bi stanje izboljšali, se skušajte izogniti mesu, saj slednje vsebuje arahidonsko maščobno kislino, ki je sokriva za vnetja sklepov. Vnetja lahko poskušate ublažiti s prehrano, ki vsebuje esencialne maščobne kisline. Na svoj jedilnik umestite kalčke, koruzo, olive, čebulo, fižol, različna semena in sojo.

Pravilno izbrana živila ščitijo sklepno mazivo. (foto: freepik.com)

Zelo pomembno je tudi, da uživate živila bogata s selenom. Gre namreč za najpomembnejši dejavnik, ki ščiti sklepno mazivo pred prostimi radikali. Selen, ki ima pomembno vlogo tudi pri delovanju imunskega sistema, ščitnice in zaščiti celic pred oksidativnim stresom, boste zaužili s šparglji, s česnom, z gobami, z zeljem in z brazilskimi oreščki.

Kot opomnik naj navedemo opozorilo, da je priporočen dnevni vnos selena za odrasle 55 µg.

Dlje trajajoč prekomerni vnos selena se lahko odraža v obliki slabosti, driske, pojavi se lahko bolezen živcev, izpadanje las, težave z nohti in kožo.