Elderly Couples talking about finance with piggy bank

Predlog: Je takšen dvig pokojnine pravičen?

Če bo predlog Levice v ponedeljek potrjen, se bo najnižja pokojnina v Sloveniji podvojila. Pa je tak dvig pokojnine pravičen?

Pri Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) opozarjajo, da ne.  S sprejetim dopolnilom se po mnenju ZDUS ruši pokojninski sistem. Če bi bil predlog, ki ga je predlagala Levica sprejet, bi bilo vseeno, ali ima nekdo 15 let ali pa 30 let delovne dobe. Razlika med pokojnino za 15 in za 40 let delovne dobe pa bi bila le 171 evrov, kar pa je nedopustno.

Kaj je predlagala Levica?

Njihov predlog je, da se najnižje pokojnine zvišujejo z 246 evrov na 442 evrov, kolikor znašajo kratkoročni minimalni življenjski stroški. Zagotovljena pokojnina za 40 let delovne dobe pa naj bi se s 581 evrov zvišala na raven minimalnih življenjskih stroškov, ki je 613 evrov.

Foto: pexels.com

Kaj določa predlog pokojninske novele?

Ta določa dve leti krajše prehodno obdobje za izenačitev odmernega odstotka za moške z odmernim odstotkom za ženske ter zvišuje najnižje, zagotovljene in invalidske pokojnine.

Najnižje invalidske pokojnine bodo po predlogu že letos višje in bodo predstavljale 41 odstotkov najnižje pokojninske osnove. V primerjavi z lanskim letom bodo približno 50 evrov višje in bodo znašale približno 383 evrov, poročajo slovenski mediji.

Kakšna bo torej odločitev vlade, bo znano v ponedeljek.

Foto: freepik.com