Dobra novica: Se že letos obetajo višje pokojnine?

Zaostanek pri usklajevanju pokojnin iz preteklih let bo morda mogoče nadoknaditi že letos, najkasneje pa v obdobju dveh let.

V okviru marčne seje so danes poslanci premierju Janezu Janši in ministrom zastavljali vprašanja. Tako je vodjo poslanske skupine DeSUS Franca Juršo med drugim zanimalo tudi, kdaj lahko upokojenci pričakujejo dokončno odpravo zaostankov pri usklajevanju pokojnin. Ta neusklajevanja so bila namreč posledica gospodarske krize. Pokojnine bi morali uskladiti še za manko 3,6 odstotka.

Premier Janez Janša meni, da je omenjeni zaostanek mogoče nadoknaditi v naslednjih dveh letih, če pa bi gospodarske razmere dopuščale, pa morda tudi že letos.

Se obetajo višje pokojnine? (foto: pexels.com)

“Aktualne napovedi gospodarske rasti se gibljejo med štirimi in petimi odstotki, kar obeta, da bi lahko v glavnem v letošnjem letu nadoknadili padec iz lanskega leta, verjamem pa, da smo lahko celo boljši. V tem primeru bi lahko zavezo iz koalicijske pogodbe, ki predvideva 1,5-odstotno letno odpravljanje zaostanka, podvojili. S tem bi se približali končnemu cilju,” je pojasnil Janša in poudaril, da je dokončen odgovor možen nekje maja.