KOLUMNA: Lastniki brez pravic

Sva Tina in Jože, sva mlajša upokojenca in že več kot pet mesecev ne moreva do svoje nepremičnine.

Vsi si želimo, da bi se epidemija novega koronavirusa čim prej končala. Želimo si, da nihče ne bi zbolel, želimo si, da bi bilo cepiva dovolj in bi vsi prišli takoj na vrsto. A to se žal ne bo zgodilo. Vse kaže, da nas čaka še zelo dolgo obdobje do tistega dne, ko bomo zadihali brez maske.

Midva z možem se drživa ukrepov, ki jih narekuje stroka. Že več tednov čakava na prvo dozo cepiva proti covidu-19, a kaj, ko v naši ambulanti sploh še niso pričeli s cepljenjem. Kdaj bova prišla na vrsto, če pa sva oba mlajša od 70 let?

Boste rekli, kam se vama pa mudi? A mudi se nama, saj v tem vidiva edino rešitev, da bova lahko prišla do svoje nepremičnine, ki jo imava na Hrvaškem.

Več kot pet mesecev je minilo, odkar sem zadnjič odklenila vhodna vrata najine lepe hiške, ki sva jo kupila pred leti. Potem pa so se meje za nas, lastnike, tako rekoč zaprle. Na Hrvaško lahko pridemo le, če opravimo samoplačniški PCR test, ki pa ni poceni. Če bi z možem želela za 48 ur do najine hiške, bi morala za dva PCR testa odšteti 200 evrov. A tukaj še ni konec računice. Če bi samoplačniški test opravila recimo v ponedeljek ob 9. uri zjutraj, bi pisno potrdilo, ki ga nujno potrebujeva, prejela okrog 18. ure popoldan. Potem bi morala takoj v avto in proti meji. Če bi slovensko mejo prečkala po 21. uri, bi bila v prekršku, ker bi kršila policijsko uro. Do najine hiške bi tako prišla v ponedeljek v poznih večernih urah, nato pa bi imela še približno 24 ur časa, da postoriva vse, kar je potrebno in se še v roku 48 ur od odvzema brisa vrneva na mejo. Če bi se proti Sloveniji odpravila kasneje, bi nama odredili karanteno. Dragi bralci, kaj bi lahko postorila na najini hiški v enem samem dnevu? Kako v 24 urah popraviti vso nastalo škodo, ki je morda nastala v vseh teh mesecih, ko naju ni bilo? Kako sanirati plesen, ali pa še huje, izliv vode, karkoli …?

Foto: Pixabay.com

Najinemu prijatelju, ki ima apartma na hrvaški obali, so vlomili. Tudi nepridipravi dobro vedo, da lastniki ne moremo do svojega imetja. Niti ne moremo prijaviti vloma, saj nimamo nadzora nad svojo lastnino. Šele, ko bomo lahko dostopali do svoje lastnine, se bo pokazalo, kakšna je dejanska škoda. Koliko vlomov se je v tem času zgodilo? Koliko škode je nastalo v hišah, stanovanjih?

Znanec je dejal, da ga skrbi, ker ima poln zamrzovalnik mesa in rib v apartmaju. Si predstavljate, da je zmanjkalo elektrike? Kakšen smrad ga bo pozdravil, ko bo po več mesecih odprl vrata?

Lastniki nepremičnin nismo prenašalci virusa, če se odpravimo do svoje lastnine. Ravno tako se držimo ukrepov, ravno tako spoštujemo zakone, plačujemo položnice. In ravno tako bi se držali vseh potrebnih ukrepov, če bi lahko potovali do svoje lastnine. Saj se vendar zavedamo nevarnosti tega virusa.

Zanima pa me, se vrli odločevalci zavedajo, da nam jemljejo pravico, da nam prepovedujejo dostop do nečesa, kar je naše?

Opomba uredništva: Kolumno nam je poslala bralka portala Plus Novice24 in jo objavljamo v celoti.

Foto: pixabay.com