Upokojenci, preberite, za koliko se vam bo povišala pokojnina

Pokojninska novela prinaša spremembe v višini pokojnin. Povišala se bo invalidska pokojnina. Višje zneske pa bodo na račun prejeli tudi vsi tisti, ki prejemajo zagotovljeno pokojnino.

Državni zbor je včeraj z 84 glasovi za in nobenim proti, sprejel pokojninsko novelo, po kateri se bodo povišale tudi določene pokojnine.

Prehodno obdobje za izenačitev odmernega odstotka za izračun pokojninske osnove za moške z odmernim odstotkom za ženske se bo končalo 1. januarja 2023, ne pa šele dve leti pozneje. Takrat bo tako tudi za moške s 40 leti pokojninske dobe odmerni odstotek znašal 63,5 odstotka, poročajo danes slovenski mediji.

Pokojnina bo višja. (foto: freepik.com)

Sprejeto pa je bilo tudi dopolnilo koalicije in DeSUS, kar pa pomeni, da se bo najnižja pokojnina v letošnjem letu določila v višini 29,5 odstotka najnižje pokojninske osnove, potem pa se bo ta znesek usklajeval enako kot pokojnine. 

Najnižja pokojnina bo tako 280 evrov. Zagotovljena pokojnina za 40 let pokojninske dobe bo namesto 581 evrov znašala 620 evrov. Najnižja invalidska pokojnina pa bo že letos določena v višini 41 odstotkov najnižje pokojninske osnove, kar znese malenkost nad 388 evrov.

Foto: Shutterstock