Opozarjamo: Kroži lažna informacija o cepivu proti covid-19

Nikar ne verjemite, da lahko tisti, ki so se cepili proti covid-19, prenašajo virus in zaradi cepljenja okužijo ostale.

Vse glasneje se pojavljajo govorice, da naj bi bil tretji val, ki prihaja tudi v Slovenijo, posledica cepljenja. Nekateri posamezniki namreč menijo, da s cepljenjem proti covid-19 oseba postane kužna in virus prenaša na ostale. To seveda nikakor ne drži, saj cepivo proti covidu-19 ne vsebuje virusa in ne more povzročiti bolezni.

»Če zbolimo po prejemu prvega odmerka cepiva, smo bili najverjetneje okuženi že v času cepljenja in še nismo imeli simptomov ali pa smo se okužili v naslednjih nekaj dneh,« so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Kaj vsebujejo cepiva proti covidu-19?

Na NIJZ pojasnjujejo: “mRNK cepivi (cepivo Pfizer/BioNTech in cepivo Moderna) ne vsebujejta virusov, temveč informacijsko RNK v lipidnem mehurčku. Informacijska RNK služi kot navodilo za izdelavo virusne beljakovine S, ki izzove naš imunski sistem, da ustvari ustrezno zaščito proti virusu.

Vektorsko cepivo AstraZeneca vsebuje vektor (kemično oslabljen šimpanzji adenovirus, ki ne more povzročiti bolezni). V vektor je vstavljen genski zapis za virusno beljakovino S, ki izzove naš imunski sistem, da ustvari ustrezno zaščito proti virusu.

Cepljenje proti covid-19 ne povzroči pozitivnega testa. (foto: pixabay.com)

Ali smo lahko zaradi cepljenja na testiranju pozitivni?

»Cepljenje proti covidu-19 ne more povzročiti pozitivnega rezultata PCR testa ali hitrega antigenskega testa, saj merita prisotnost virusa, v cepivu pa virusa ni,« še poudarjajo pri NIJZ.

Foto: pixabay.com