Preberite: To so prvi znaki menopavze

Obdobje menopavze je za žensko lahko stresno obdobje. Vsaka ga doživlja po svoje. Preberite, kateri so prvi znaki, ki nakazujejo, da prihaja …

Menopavza najpogosteje nastopi med 45. in 55. letom. Poznamo pa tudi prezgodnjo menopavzo, ta lahko nastopi tudi že okrog 35. leta starosti, a je redka. Prav tako pa ženske redko opažajo prve znake šele po 55. letu starosti.

Menopavza v bistvu pomeni, da jajčniki počasi pričnejo izgubljati svojo moč in počasi prenehajo z opravljanjem svoje funkcije. To pa se lahko kaže tudi z negativnimi stranskimi učinki. Le malokatera ženska se lahko pohvali, da ni imela niti enega.

Najpogostejši stranski učinek menopavze so vročinski oblivi. Ti so lahko zelo pogosti, pojavijo se lahko tudi petkrat ali večkrat na dan. trajajo po nekaj minut, pojavljajo se tako podnevi kot tudi ponoči.

Obdobje menopavze vsaka ženska doživlja po svoje. (foto: Shutterstock)

Redkejši, pa vendar opaznejši znaki menopavze so tudi neredna prebava, zaprtost in napihnjenost, nenadna menjava razpoloženja, čustvenost, nespečnost, kopičenje odvečnih kilogramov (še posebej na predelu trebuha), glavobol.

Ko je ženska v obdobju menopavze, se pogosteje pojavita tudi urinska inkontinenca in osteoporoza. Zato je takrat pomembno, da še toliko bolj poskrbimo za svoje zdravje in redno opravljamo tudi zdravniške preglede.

Foto: Shutterstock