Sedaj je znano: Šele takrat lahko pričakujemo konec 3. vala!

Kot je napovedal Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan, lahko konec tretjega vala pričakujemo šele konec junija.

Angleška različica predstavlja slabo polovico vseh ugotovljenih pozitivnih primerov virusa

Angleško različico virusa (B 1.1.7) je NLZOH do danes potrdil pri 745 osebah (v predzadnjem merjenem obdobju je bilo skupno število ugotovljenih primerov 405), južnoafriško različico (B.1.351) v treh primerih, edini dozdajšnji primer brazilske različice (P.1) ostaja primer iz 8 tedna letošnjega leta, je podatke predstavila Žohar Čretnik. Z direktnim sekvenciranjem je bilo potrjenih 491 primerov angleške različice, s predhodnim presejalnim testom in naknadno izvedenim potrditvenim sekvenciranjem pa 254 primerov. Do danes je bilo sicer analiziranih 4263 vzorcev virusa in ugotovljenih 40 različic virusa SARS-CoV-2.

V tednu med 14. in 22. marcem je bilo zaznanih 340 primerov angleške različice. V vseh ugotovljenih različicah še vedno malenkostno prevladuje splošna različica virusa (54,7 odstotka), angleška različica pa že predstavlja 41,7 odstotka vseh analiziranih različic.

Pri analiziranju so v NLZOH zaznali tudi pojav nove mutacije virusa, označene s številko 501, ki je prisotna pri angleški, brazilski in južnoafriški različici virusa. Značilnost nove mutacije je, da se bolj kvalitetno pripne na celico in s tem oseba z večjo verjetnostno zboli.

Z ukrepi ščitimo zdravstveni sistem pred preobremenitvami

Od včeraj potrjenih 1335 pozitivnih covidnih primerov, bo približno 80 oseb hospitaliziranih, dvajset jih bo razporejenih tudi na intenzivne oddelke. Med deset in petnajst oseb bo umrlo. To se bo dogajalo praktično vsak dan. Na vsak potrjen primer obstajajo še dve do tri osebe, ki se niso testirale, so pa pozitivne, ker so asimptomatske in sploh ne vedo, da so pozitivne in virus nezavedno prenašajo naprej. Vsak dan tako beležimo med 4000 in 5000 novih aktivnih covidnih primerov.

V drugem valu, v oktobru, smo naraščali izjemno hitro. S 500 na 1000 oseb v bolnišnicah smo prišli v  enem tednu. Če ne bi bilo ukrepov sredi oktobra, se ne bi ustavili pri 1300 bolnikih v bolnišnici, ampak bi število naraslo na 2000 tretji teden, 4000 četrti teden. Med 1200 in 1300 bolniki smo bili zatem tri, štiri mesece, na žalost krivulje nismo uspeli obrniti navzdol. To nam je uspelo v januarju in februarju, ko so številke v bolnišnicah padle na 500. Trend bi se še nadaljeval, če se ne bi pojavila angleška različica virusa, ki skoraj izključno generira tretji val. Brez tega seva bi v približno mesecu in pol izšli iz epidemije.

Kaj imamo na voljo za zaviranje epidemije? Na začetku drugega vala smo imeli samo samozaščitno obnašanje in ukrepe. Zdaj ti obsegajo približno 50 odstotkov zavornega učinka. Prekuženost je približno tretjina tega učinka, s precepljenostjo smo na kakšnih desetih odstotkih. Večji delež angleške različice nas spravi v situacijo, ko naši ukrepi, prekuženost in precepljenost niso dovolj za obvladovanje epidemije. Tretji val bo izzvenel ob približno istem času, ne glede na to ali gremo v zaprtje ali ne. Ključna za to bosta precepljenost in prekuženost, ne toliko ukrepi. Z ukrepi lahko znižamo pritisk na bolnišnice za nekaj sto navadnih postelj, na intenzivnih oddelkih pa bomo zaradi ukrepov na približno na 50 do 60 manj zasedenih posteljah.

V teh enajstih dneh zaustavitve javnega življenja se vpliva ukrepov v pozitivnih covidnih primerih še ne bo opazilo. Šele, ko bo bomo končali to obdobje, se bodo rezultati lahko pokazali. Je pa bistveni ukrep po Cizlju v tem obdobju, da se čim bolj izogibamo stikom.

Foto: Pixabay.com

Vir prispevka: Vlada RS