Ta zdravilna rastlina lahko povzroči krče

Kaj pomeni, če se po zaužitju črne redkve pojavijo hude bolečine v trebuhu? Veste, to ni le opozorilni znak, da vam črna redkev škoduje …

O kako hudih bolečinah govorimo, vedo le tisti, ki so slednje doživeli tudi sami. Po zaužitju črne redkve namreč pride pri nekaterih ljudeh do povečanega tvorjenja plinov, pojavi se napenjanje in krči, ki lahko v hujših primerih spominjajo na porodne krče.  

Slednje seveda ne pomeni, da je črna redkev zdravju škodljiva. Ravno nasprotno. Gre za izjemno zdravo zelenjavo, ki se ponaša s pravo zakladnico pozitivnih učinkov na zdravje in boljše počutje. Morate pa vedeti, da se je uživanju črne redkve najbolje izogniti, če se spopadate z vnetjem črevesne ali želodčne sluznice. Prav tako naj redkve ne uživajo osebe, ki jih pestijo akutne kronične bolezni prebavnega sistema, ter posamezniki, ki imajo resnejše težave z ledvicami.

Če imate vneto črevesje, ne jejte črne redkve. (foto: Shutterstock)

Seveda je povsem mogoče, da za omenjene bolezenske težave niti ne veste, vseeno pa opažate, da ste imeli po zaužitju črne redkve hude bolečine. Če je temu tako, ne bo odveč malce previdnosti. Seveda pa je povsem mogoče, da ste zgolj bolj občutljivi, zato resnično ne pretiravajte, pa četudi vam gre redkev v solati še tako v slast. Ne pozabite, da je težko prebavljiva in da jo mnogi uporabljajo zgolj kot skromen dodatek.

Foto: Shutterstock