Preprost trik, ki razkrije, če je paradižnik domač

Zelo preprosto lahko ugotovite, če je paradižnik, ki ga kupujete vzgojen s pomočjo kemikalij ali ne. Preberite.

Ko kupujemo sadje in zelenjavo v trgovini, na tržnici, si seveda želimo, da bi kupili čim bolj kvaliteten pridelek. In četudi prodajalca vprašamo, najbrž ne bo nihče dejal, da je blago, ki ga ponuja, polno pesticidov in kemikalij. Vsak bo najbrž raje pritrdil, da prodaja kvalitetno in domače živilo.

A okus ne laže. Ta se razlikuje tudi pri paradižniku. Ko ga okusimo, dobro vemo, ali je domač ali ni. Toda, kako to ugotoviti še pred nakupom? Popolnoma enostavno.

Paradižnik, ki je kot narisan

Če boste kupovali paradižnik, v trgovini ali na tržnici pa vam bodo ponujali paradižnik, ki je lepo zložen in rdeč, se prepričajte sledeče: ali so vsi plodovi približno enake velikosti? So vsi plodovi, pa četudi so na grozdu, enako zreli? Če je temu tako, je več možnosti, da je tak paradižnik vzgojen s pomočjo določenih kemikalij.

Domači paradižnik je različno velik in različno zrel. (foto: pexels.com)

Pritisk na plod

Tudi s preprostim trikom lahko preverite, če je paradižnik zares domač. S prstom pritisnite na plod. Če se ne bo ‘vdal’, ostal lepo trd, potem je to paradižnik, ki je vzgojen s pomočjo kemikalij. Če pa bo nekoliko popustil pritisku in se zmehčal, je to domači paradižnik.

Foto: pexels.com