OSNOVNE BARVE RASTLIN

Ko izbiramo darila zase ali za svoje drage, večkrat radi rečemo,  da nas kak izdelek pokliče k sebi. Res nas lahko kak izdelek energetsko ali vizualno privlači, nas pokliče k sebi s svojo toplo ali hladno energijo, odvisno od časa in razpoloženja v katerem se nahajamo.

Če se osredotočimo na lesene produkte, se vprašajmo, kaj nas bolj privabi? Naravna barva, svetli ali temni toni, kombinacija naravnih tonov z dodanimi barvami ali pisana barvitost? Kakorkoli drevesa in les v sebi nosijo najmanj tri barve. Vodilna barva je zelena, sledita ji rumena in modra, ki sta med seboj uravnovešeni in se dopolnjujeta. Ob mešanju rumene in modre barve, seveda ponovno dobimo vodilno barvo, zeleno.

Zelena barva je povezana z ljubeznijo, pozitivnostjo, mirom. Je barva optimizma, uravnoteženosti, svobode, zadovoljstva. Je barva, ki deluje pomirjujoče. Osvežuje in zdravi. Simbolizira pomlad, mladost, vitalnost, naravo, okolje, zdravje, stabilnost, prilagodljivost.

Rumena barva je barva svetlobe, toplote. Je barva veselja in sreče, simbolizira sonce in ustvarjalnost. Vspodbuja razigranost, budnost, živahnost, komunikativnost, bistrost, poživlja. Daje občutek moči, strpnosti, potrpežljivosti in modrosti.

Modra barva na splošno v naravi predstavlja neskončnost neba, globino voda. Modra,  je barva očiščenja, sprostitve, zvestobe, sprejemanja, mirnosti, zaupanja, iskrenosti, razumskosti. Osebe, ki obožujejo modro barvo, so največkrat ustvarjalni in se večkrat zatekajo v domišljijski svet. Obdani so z iskrenimi ljudmi, z ljubeznijo,  a vseeno potrebujejo svoj mir.

Vse te barve so shranjene v lesenih produktih, vsaka doda svojo energetsko moč.

V svoje prostore lahko les vnesemo v obliki lesenih izdelkov ali pa v obliki sobnih rastlin. Svetle barve rastlin ali lesa, na nas vpliva pomirjujoče, nas sprošča in umirja. Temnejši odtenki pa v nas zbujajo zaupanje in toplino. Po navadi imamo v sebi že izbrane svoje tone, svetle ali temne, ki jih lahko glede na razpoloženje izbiramo.

Vsakega ustvarjalca vodi notranji klic pri ustvarjanju. Nekateri se posvetijo popolnoma naravnim tonom brez dodajanja novih barv, drugi eksperimentirajo različne kombinacije materialov in barv, ki jih vpletejo v ustvarjanje novih, unikatnih izdelkov.  Ustvarjalnost ne pozna meja. ..

Tania Košir

Luna unikatni izdelki