Pozitivni učinki uživanja regratovih cvetov

Travniki so se že obarvali rumeno, posuti z regratovimi cvetovi vam tako ponujajo možnost, da domačo lekarno obogatite s številnimi zdravju koristnimi učinkovinami.

Morda vam misel na uživanje regratovih cvetov ni najbolj blizu, a naj vam zaupamo, da ta zdravilna zel vsebujejo pravo malo naravno bogastvo, ki si ga lahko privoščite že s povsem preprosto pripravo čaja. Regratovi cvetovi se namreč ponašajo z vsebnostjo lecitina, inulina, železa, betakarotenov, cinka, kalija ter vitaminov A, C in B.

Uživanje regratovih cvetov ima nemalo pozitivnih vplivov na zdravje in dobro počutje. Zlasti velja izpostaviti, da naj bi učinkovine pomagale izboljšati delovanje možganskih funkcij in  pozitivno vplivale na delovanje jeter, uživanje cvetov pa bo v pomoč tudi vsem ženskam, ko jih pestijo menstrualne težave.

Kako se pravilno lotiti nabiranja cvetov za čaj?

Cvetove nabiramo od marca do maja, na suh in sončen dan. Izberite odmaknjen travnik, ki se ne nahaja v bližini ceste. Nabirajte zdrave cvetove, ki jih ob prihodu domov preglejte, da se ne bi med cvetnimi lističi skrivale kakšne žuželke. Cvetove je potrebno hitro posušiti, sicer se lahko tekom sušenja spremenijo v regratovo lučko. Sušenje na prostem tako ni najbolj modra izbira, poznavalci zato priporočajo, da za sušenje uporabite pečico, ali še bolje, namenski sušilnik zelišč. Ko boste regratove cvetove posušili, jih shranite v dobro osušenem kozarcu, ki ga fino zatesnite in pospravite v temen, suh in hladen prostor.

Foto: pixabay.com