Najboljši način za pripravo sirupa iz smrekovih vršičkov

Preberite navodilo, kako hitro pripraviti najboljši sirup iz smrekovih vršičkov. Z njim boste krepili pljuča, dihalne poti in zdravili kašelj.

Že naše babice so v pomladnem času pridno nabirale smrekove vršičke in jih nato uporabile za zdravilen sirup, ki lajša mnoge zdravstvene težave.

Dokazano je, da so smrekovi vršički bogati z vitaminom C, vsebujejo kar za šestkrat več tega zdravilnega vitamina kot limona. Vsebujejo pa tudi močne antioksidante, grenčice, smole, eterična olja. Vse te zdravilne snovi pa zelo pozitivno vplivajo predvsem na dihala.

Sirup iz smrekovih vršičkov proti kašlju

Smrekove vršičke nabirajte na sončnih lega, stran od cest in hiš. Pomembno je tudi, da se držite pravila nabiranja dobrot, ki jih ponuja narava: naberite le toliko, kot potrebujete!

Za pripravo boste potrebovali večji steklen kozarec, sladkor ali med in smrekove vršičke.

Najprej pokrijte dno kozarca s plastjo vršičkov, nato dodajte plast sladkorja ali medu, nadaljujte z vršički, ponovite s plastjo sladkorja ali medu in tako nadaljujte vse, dokler kozarec ne bo poln nekaj centimetrov pod vrhom. Zadnja plast naj bo sladkor ali med. kozarec dobro zaprite in ga postavite na sonce, če ste uporabili sladkor. Če pa ste uporabili med, ga postavite na temno mesto.

Namesto sladkorja lahko uporabite tudi med. (foto: pixabay.com)

Po nekaj dneh kozarec dobro pretresite in ponavljajte to vsak dan. Sirup iz smrekovih vršičkov s sladkorjem bo pripravljen, ko se sladkor popolnoma stopi (vsaj 14 dni). Vršički z medom pa bodo pripravljeni prav tako v dveh tednih.

Sirup nato precedite in shranite v steklenički.

Kadar ste prehlajeni, kašljate, bi radi krepili pljuča, jejte sirup po žličkah večkrat na dan. stopite pa ga lahko tudi v toplem čaju.

Foto: Pixabay.com