TEHNIŠKI MUZEJ SLOVENIJE PONOVNO ODPRT ZA OBISKOVALCE

V Bistri je prvič na ogled razstava medicinskih instrumentov, v živo pa si lahko ogledate tudi razstavi Tehnika za šport in Robot.si
 
BISTRA IN POLHOV GRADEC – Odkar so muzeji in galerije ponovno odprli svoja vrata, si je v Tehniškem muzeju Slovenije (TMS) mogoče ogledati več razstav, ki obiskovalce seznanjajo z bogato domačo tehniško tradicijo in dediščino. Bistri je tako prvič na ogled razstava medicinskih instrumentov in pripomočkov. V muzejskem kompleksu na prostem si lahko ogledate fotografsko razstavo Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije 1951–2021, v živo pa sta na ogled tudi razstavi Tehnika za šport, ki predstavlja presek slovenskih športnih proizvajalcev za aktivnosti na kopnem, v zraku in vodi, ter Robot.si, ki ponuja vpogled v začetke slovenske industrijske robotike. V Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu je na ogled razstava Pogovor je odgovor, ki je nastala lani ob 30. obletnici telefona za otroke in mladostnike TOM telefon, ki deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije.
Med prvomajskimi prazniki bosta oba muzeja odprta po prazničnem odpiralnem času, od maja dalje pa bo Muzej pošte in telekomunikacij odprt tudi ob sobotah.
Več na spletni strani muzeja.
 
Medicinska zbirka prvič na očeh javnosti
Letošnjo 70-letnico ustanovitve so v TMS med drugim obeležili z občasno razstavo Zakladi iz depojev: Medicinski instrumenti in pripomočki, ki si jo je zdaj mogoče ogledati v živo. Razstavili so predmete s področij kirurgije, zobozdravstva, porodništva in ginekologijeotorinolaringologije in iz drugih vej medicine, ki so jih v muzeju zbirali od leta 1955 pa vse do danes. Medicinski instrumenti in pripomočki predstavljajo pomemben del slovenske tehniške dediščine in so na omenjeni razstavi, ki bo na ogled do konca leta, prvič predstavljeni javnosti.

Vodja projekta: Milojka Čepon.

Razstava Zakladi iz depojev: Medicinski instrumenti in pripomočki.Foto: Jaka Blasutto
 
Fotografska razstava ob muzejskem jubileju
Osrednje zbirke tehniškega muzeja – zbirke Slovenskega lovskega muzeja, lesarstvo, kmetijstvo, vodni pogon, elektrotehnika, tekstilstvo, cestna vozila, tiskarstvo, pošta in telekomunikacije, strojegradnja in medicinska tehnika – so z zgodbami izbranih muzejskih predmetov v Bistri na ogled tudi na fotografski razstavi na prostemOb seznanjanju z bogato slovensko tehniško tradicijo in z njo povezano dediščino pa razstava Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije 1951–2021, ki bo na ogled do konca leta, ponuja tudi vpogled v sodobnost muzeja, ki je kot povezovalec preteklosti in sedanjosti postal živahno mesto srečevanjzanimivih doživetij in interdisciplinarnih povezovanj. Vsak pano je opremljen s QR-kodo, ki vam s pomočjo pametnega telefona pokaže informacije o zgodovinskem ozadju predmeta ali skupine predmetov.

Vodja projekta: mag. Marina Orehovec.
Strokovni sodelavci: mag. Boris Brovinsky,  dr. Estera Cerar, Milojka Čepon, dr. Orest Jarh, dr. Barbara Juršič, Jakob Kovačič, Ajda Kozjek, Irena Marušič, Barbara Rezar Grilc, Drago Štimec, mag. Vladimir Vilman, mag. Urša Vodopivec in Ana Katarina Ziherl.

Fotografska razstava Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije 1951–2021.Foto: Jaka Blasutto
 
Tehnično znanje in inovacije v športnih pripomočkih
Na razstavi Tehnika za šport sta predstavljena razvoj in izdelava športnih pripomočkov in opreme več kot 60 slovenskih proizvajalcev, kot so legendarna Alpina, Mont, Športoprema Ljubljana, Planika, Toper, Rašica, Akrapovič, Goltes, Dedra, Slatnar, Dali in drugi. Razstavljeni izdelki segajo v obdobje med obema vojnama in vse do današnjih dni, vpogled v nastanek posameznega športnega pripomočka pa razgrinja, koliko teoretičnega znanja, praktičnega dela, sodelovanja in inovacij je potrebnih, da izdelek zadosti pričakovanjem zahtevnega domačega in mednarodnega tržišča. Razstava bo na ogled do konca leta.
 
Idejni vodja projekta: mag. Vladimir Vilman.
Koncept razstave: mag. Katarina Batagelj in Ana Katarina Ziherl v sodelovanju z Ajdo Kozjek in Barbaro Rezar Grilc.
Avtorji besedil razstave: mag. Katarina Batagelj, mag. Boris Brovinsky, dr. Estera Cerar, Milojka Čepon, Ajda Kozjek, Barbara Rezar Grilc, mag. Vladimir Vilman in Ana Katarina Ziherl.
Strokovni sodelavci: Matevž Gradišek, dr. Orest Jarh, dr. Barbara Juršič, Mojca Justin, Radivoj Kikelj, Miha Krajnc, Matic Lenaršič, Mitja Reven, Miha Staut in dr. Tomaž Šturm.
 

Razstava Tehnika za šport.Foto: Jaka Blasutto
 
Razvoj industrijskih robotov v Sloveniji
Do 30. maja je v Bistri še mogoče obiskati razstavo Robot.si: Začetki slovenske industrijske robotike, posvečeno zgodovini robotov pri nas in v svetu, njihovemu razvoju in vlogi v industriji ter na drugih področjih, denimo v medicini. Na ogled je tudi nekaj ohranjenih robotov in drugih predmetov, ki pričajo o bogatem znanju in ustvarjalnosti slovenskih strokovnjakov na tem področju. Razvoj industrijskih robotov je v Sloveniji na začetku 80. let prejšnjega stoletja doživel izjemen razcvet, posledice tega plodnega obdobja pa so vidne še danes.
 
Avtor razstave in vodja projekta: dr. Orest Jarh.
Avtorice razstave: mag. Katarina Batagelj, Ajda Kozjek, Barbara Rezar Grilc in Ana Katarina Ziherl.
Strokovni sodelavci: Erih Arko, dr. Karel Jezernik, Zlatko Katalenić, dr. Hubert Kosler, dr. Alojz Kralj, dr. Zlatko Matjačić, dr. Marko Munih, dr. Danijel Skočaj, dr. Uroš Janez Stanič, dr. Rok Vrabič, Rudi Zorko, dr. Leon Žlajpah in Boris Žnidarič.
Sodelujoče institucije: Institut “Jožef Stefan”, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Mariboru, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS – Soča, INEA d.o.o., Elektrotehniška zveza Slovenije, Slovenski gledališki inštitut in Yaskawa Slovenija.
 
V TMS so v sodelovanju z Boštjanom Burgerjem pripravili tudi virtualno ekskurzijo po razstavi Robot.si, ki je dostopna na spletni strani muzeja. Vabljeni k ogledu.
 

Razstava Robot.si: Začetki slovenske industrijske robotike.Foto: Dragan Arrigler
 
Že več kot 30 let telefona za otroke in mladostnike
V Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu bo do 24. oktobra odprta razstava Odgovor je pogovor, ki je nastala ob lanskoletni 30. obletnici delovanja telefona za otroke in mladostnike TOM telefon. Ponuja vpogled v zgodovino delovanja zaupnega telefona za odraščajoče v stiski, poudarja pomen takih programov in prikazuje razvoj informacijske tehnologije med letoma 1990 in 2020.

Avtorice razstave: dr. Estera Cerar, Ajda Kozjek in Zdenka Švaljek.