Okusne šparglje pripravite nekoliko drugače

V prispevku boste našli tri recepte, ki vas bodo zagotovo premamili in jih boste pripravili.

Sezona špargljev je tu. V naravi jih lahko nabirate od marca do junija.

Zdravilne lastnosti

Šparglji vsebujejo inulin, to je posebna vrsta ogljikovih hidratov. Ta zelo pozitivno deluje na črevesje in uničuje nevarne bakterije. Pomaga urejati prebavo, čisti in krepi črevesje ter ščiti celo pred rakom debelega črevesja.

Šparglji so naravni diuretik

Šparglji vsebujejo veliko kalija in so močan naravni diuretik. Nekoč so jih uporabljali za zdravljenje artritisa in revme. Preprečujejo zastajanje vode, zato so odlični tudi za vse tiste, ki imajo težave z otekanjem.

Za dobro zdravje srca in kosti

Vsebujejo folno kislino in vitamin B6. ščitijo srce in ožilje pred boleznijo.

Ker vsebujejo tudi vitamin K, magnezij in kalcij, so odlični za zdravje kosti. Preprečujejo razvoj osteoporoze.

3 recepti za okusne jedi iz špargljev

Šparglji z rižoto (foto: Shutterstock)

Šparglji z jajcem

Zagotovo je najbolj znan recept šparglji z jajcem. Potrebujete nekaj špargljev, te natrgate na dobra dva centimetra, uporabite mehki del špargljev. Nato razžvrkljate jajce in vanje vmešate šparglje. Spečete v ponvi, solite, dodate poper po okusu in potresete žlico parmezana.

Šparglji z rižem

Na olju prepražite sesekljano čebulo, dodate strt strok česna, popražite, da zadiši, nato dodate riž in zalijete z vodo ali jušno osnovo. Riž počasi dušite do mehkega, ko je kuhan, pa pripravite še šparglje.

Šparglje natrgate na približno dva centimetra, stopite na ponvi žlico masla in dodate šparglje. Malce popražite, nato pa stresete k rižu in dobro premešate. Jed je gotova.

Šparglji s testeninami in panceto

Skuhate testenine, šparglje natrgate  in popražite na stopljenem maslu. Dodate tudi na kocke narezano panceto in pražite, da se lepo zapeče.

Testenine odcedite, nato pa vanje primešate šparglje in panceto. Ko je jed na krožniku, po njej potresete še parmezan.

Dober tek!

Foto: Shutterstock