Jajčni rezanci in trik, ki bo rešil prevlažno testo

Če ste pripravili testo, ki je preveč vlažno, boste imeli pri izdelavi rezancev veliko težav. Da se vam trakovi ne bi trgali in lepili skupaj, vam bo v pomoč naslednji trik …

Čeprav je recept za pripravo testa za jajčne rezance sila preprost, se zaradi različnih velikosti jajc zlahka pripeti, da je testo nekoliko preveč vlažno. Na eno srednje veliko jajce odmerimo 100 g moke in ščepec soli, a če so jajca večje velikosti, bo slednje vplivalo na koncentracijo vlage v testu.

Da se vam je slednje pripetilo, bo dokončno jasno po polurnem počitku testa, ko ga boste razvaljali in razrezali na manjše kvadratke. Poleg tega, da bo testo že na otip znatno preveč voljno, vas bo na odvečno vlago opozorila tudi natrgana površina traka, potem ko ga boste spustili skozi strojček za testenine. Kako je slednje videti, prikazuje fotografija št. 1.

Takšni natrgani trakovi seveda ne obetajo dobrega rezultata, še večje težave pa se pojavijo pri spuščanju preko rezila za jajčne rezance, saj se slednji povsem zlepijo skupaj. Da bi prihranili slabo voljo, vam prevlažnega testa seveda ni potrebno zavreči. Vse kar morate storiti je, da si pri delu pomagate z moko, ki bo vpila odvečno vlago.

Kako torej ravnati? Preden kos testa spustite skozi nastavek strojčka za valjanje, ga nežno povaljajte v moki. Sledove moke nato razprostrite po traku testa in ga še dvakrat razvaljajte. Kako malce moke vpliva na teksturo trakov, si lahko ogledate na fotografiji št.2. A pozor, nikar ne pretiravajte s količino, da ne bodo postali rezanci lepljivi, ko jih boste zakuhali v juho.