Regrat že cveti, naberite cvetove in pripravite sirup po najboljšem receptu, ki ga najdete v prispevku.
Regrat je rastlina, na katero bi se morali bolj pogosto spomniti. V zgodnji pomladi nabiramo njene liste za solato, zdravilni pa so tudi cvetovi in korenina. Cvetove nabiramo, ko so v polnem razcvetu, meseca maja, korenino pa od junija do septembra.
Iz korenine lahko pripravimo čaj, ki razstruplja telo in krepi zdravje. Tudi sirup iz regratovih cvetov je zdravilen. Z njim krepimo kri, jetra in ledvice ter si izboljšujemo imunsko odpornost. Regratov sirup mešan z vodo pa je tudi odlična osvežitev.
Kako pripraviti regratov sirup?

Potrebujemo sto regratovih cvetov, kilogram in pol sladkorja, sok treh limon, dva litra vode.
Regratove cvetove nabiramo v dopoldanskem soncu. Nabrane damo v lonec, čez nalijemo vodo in kuhamo vsaj pol ure. Nato dolijemo še sok limone, kuhamo še nekaj minut, nato pa vse skupaj precedimo. V tekočino stresemo še sladkor in kuhamo, dokler se ne zgosti. Ves čas mešamo.
Sirup nato nalijemo v steklenice, dobro zapremo in počasi ohlajamo. Hranimo na temnem in hladnem.
Tak sirup lahko redčimo z vodo, uporabimo kot preliv za puding ali sladoled, dodamo k pecivu, ali primešamo v zeliščni čaj.
Foto: pixabay.com
Pustite odgovor