Woman is clutching her chest, acute pain possible heart attack

To sta 2 tipična znaka astme. Ju prepoznate?

Astma spada med najbolj pogoste kronične pljučne bolezni. Prepoznate znake?

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti astmi. Za to kronično boleznijo trpi več kot 300 milijonov oseb po svetu.

Med najbolj značilne simptome astme štejemo sopenje zaradi motenosti dihalnih poti in kašelj. Ta je lahko suh ali moker.

Težave z astmo se pojavijo in sprožijo največkrat zaradi določenih alergenov, lahko pa se pojavi tudi ob telesni dejavnosti.

»Na astmo lahko opozarjajo tudi sopenje, hlastanje za zrakom, daljše izdihovanje, pretirano napihovanje prsnega koša, vsrkavanje tkiva med rebri in nad grodnico ter ključnicama. Če se bolnik začne dušiti, lahko pride tudi do nezavesti. Redko se napadi astme kažejo brez znakov,« ključne znanilce astme je pojasnil Bojan Madjar, mag. farm. spec., nacionalni koordinator projekta farmacevtske skrbi »Vprašaj o svojem zdravilu« iz Lekarniške zbornice Slovenije.

Izpostavil je še, da je za preprečevanje pojavnosti in za lajšanje simptomov ključna pravilna uporaba vdihovalnikov.

foto: freepik.com

»Bolnik lahko tako kljub bolezni živi povsem normalno življenje. V grobem delimo vdihovalnike v dve skupini, vdihovalnike na potisni plin (pršila) in vdihovalnike s suhimi praški. Pred uporabo obeh je treba dobro izprazniti pljuča (poudarjen izdih pred pričetkom inhaliranja), nadaljnji postopek pa se nekoliko razlikuje. Pri uporabi pršil je potrebna dobra koordinacija vdiha (vdih je počasen in dolg) in sprožitve vpiha, pri uporabi vdihovalnikov s suhimi praški pa moramo zdravilo vdihniti z močnim, sunkovitim vdihom,« je Madjar izpostavil nekatere najpomembnejše korake pri pravilni tehniki uporabe vdihovalnikov, ki jih bolniki pogosto napačno izvajajo. »Opozoriti moram še, da je po daljši neuporabi vedno treba preveriti, ali vdihovalnik deluje pravilno,« je še poudaril.

Foto: freepik.com