Ste starejši od 50 let? To črtajte s svojega jedilnika

Če ste starejši od 50 let, preberite, kaj je potrebno črtati iz jedilnika in katera hrana je še bolj priporočljiva in vam bo pomagala do želene teže.

Po 50. letu starosti se metabolizem upočasni, to pa pomeni, da se hrana prebavlja bolj počasi. Poleni se lahko tudi prebava, hitreje se lahko zredimo in si nakopičimo odvečne kilograme.

Kaj in kako jesti?

Ameriški strokovnjaki za prehrano svetujejo, da dnevno vnesemo za 250 kalorij manj. Naše telo namreč ne potrebuje več toliko kalorij, kot v mlajših letih. A to ne pomeni, da moramo stradati. Če bomo lačni ne bomo naredili nič dobrega, še hitreje se bomo lahko zredili.

Zato je pomembno, kaj jemo.

Sadje in zelenjava

Čim več sadja in zelenjave, pravijo strokovnjaki. Poudarek naj bo na zeleni listnati zelenjavi, če se le da, naj bo presna. Ne smemo pozabiti tudi na beljakovine.

Obroki naj bodo manjši in uravnoteženi.

Izbirajte zdrava živila. (foto: freepik.com)

Kaj pa ogljikovi hidrati?

Izbirajo zdrave, na primer polnovredne žitarice, semena, sladki krompir, itd. bela moka in sladkor naj bosta na jedilniku zelo redko. Pijmo čaj in kavo brez sladkorja.

Hrana, ki ne sme biti na jedilniku

Izogibajmo se že pripravljenim jedem, vsebujejo nitrate in sladkorje. Prav tako niso priporočljivi suhomesnati izdelki. Izogibajmo se ocvrti hrani, pecivu, slaščicam.

Za vitko telo je pomembno tudi gibanje. Vsak dan se vsaj za pol ure odpravimo na sprehod. Vadimo jogo, primerno je kolesarjenje in plavanje.

Foto: freepik.com