To so snovi, ki dokazano upočasnjujejo staranje kože

Tako ženske, kot tudi moški morajo v vseh obdobjih življenja negovati svoje telo. Dnevna in dosledna nega telesa in obraza je zelo pomembna in se tudi obrestuje. Negovana koža ima svež, zdrav in mladosten videz.

Pomembno je, da veste, kakšen tip kože imate. Za suho kožo mora biti krema bolj bogata, za mastno kožo pa mora vsebovati snovi, ki uravnavajo maščobo. Mešana koža je največkrat sestavljena iz bolj mastnih predelov (čelo, nos, brada) in bolj suhe kože okrog oči in na licih. Tudi za takšno kožo obstajajo kreme, te so primerne za oba predela. Če je vaša koža občutljiva in razdražena, potem boste potrebovali nežne kreme.

Kreme proti staranju kože

Danes je na trgu že cela vrsta krem, ki zavirajo in upočasnjujejo staranje, koži dovajajo vlago, gladijo gubice. Te snovi, ki so v kremah, prodrejo globlje v kožne plasti in ne delujejo le na povrhnjici, kot to počno navadne kreme, temveč tudi pod njo. Večina teh izdelkov je zasnovanih na eni ali dveh snoveh, torej morate pri nakupu kreme vedeti, katere snovi vaša koža potrebuje in kaj želite s kremo doseči.

Snovi, ki upočasnijo staranje

Elastin: je protein, ki kožo gladi in napne. Njegova vlakna koži povrnejo elastičnost in prenašajo hranilne snovi v globlje plasti kože.

Hialuronska kislina:  zadnje čase se uporablja tudi v kremah, saj učinkovito zmanjša izrazitost gub.

Alfa hidroksi kisline (AHA): so sadne kisline (mlečna, jabolčna, citronska). Te povečujejo čvrstost, elastičnost in vlažnost kože.

Askorbinska kislina (vitamin C):  lovi radikale. V kremah poskrbi za odstranitev odmrlih kožnih celic. Na ta način poskrbi za bolj svež videz kože.

Biotin (vitamin H): spodbuja nastanek tanke maščobne plasti, s tem pa naredi kožo bolj odporno in manj razdražljivo. V nočnih kremah ima nalogo uravnavati količino maščobe in vlage.

Kisik: se preko vdihnjenega zraka in žil prenaša v celice. S pomočjo liposomov zdaj tudi kreme prenašajo kisik v globlje plasti kože. Kisik celicam dovaja energijo in spodbuja njihovo obnovo in nastajanje novih celic.

Kolagen: je protein, ki se nahaja v usnjici, a se z leti razkraja. Ta v kremah veže vlago, ker pa lahko prodre le v zgornje plasti kože, samo pomaga pri obnovi zaščitnega kislinskega ovoja, ki se uniči z vodo in milom.

Koencim Q: spodbuja celično dihanje in obnovo celic tudi v globljih plasteh kože. Telo ga z leti proizvaja vse manj, zato ga je potrebno koži dodajati s kremo ali kapsulami.

Pantenol (provitamin B5): izboljša sposobnost kože za vezavo vode. Ugodno vpliva na celjenje ran in pomirja kožo. Vsebujejo ga tudi losjoni za po sončenju.

Liposomi (lecitin):  so zaradi svojih dobrih absorpcijskih sposobnosti naj bi bili primerni za prenos snovi v globlje plasti kože. V zgornjih pasteh kože so primerni kot vlažilno sredstvo. Pogosto jih vsebujejo kreme proti suhi koži.

Retinol (provitamin A): upočasni staranje kože in zmanjšuje gubice, lovi škodljive proste radikale in izboljšuje strukturo tkiva. Z zdravim načinom življenja ga dobite dovolj že v hrani.

Tokoferol (vitamin E): pospešuje delitev celic, preprečuje razgradnjo kolagena. Gladi kožo in izboljšuje njeno sposobnost vezave vode ter pospešuje obnavljanje kožnih celic. S prehrano večinoma ne zaužijete dovolj vitamina E, zato ga je potrebno zagotoviti z vitaminskimi preparati in tudi kremami.

Foto: freepik.com