Učinkoviti nasveti, ki preprečijo neprijetni ustni zadah

Vsakemu se včasih zgodi, da ima neprijeten zadah iz ust. To pa niti ni toliko moteče zanj, kot za sogovornika ali nekoga, ki je v njegovi bližini. Kaj storiti, da preprečimo neprijeten ustni zadah?

Na prvem mestu, kako preprečiti neprijetni ustni zadah, je higiena zob in ustne votline. Redno ščetkanje po vsakem obroku, spiranje ust z ustno vodo in nitkanje. Pomembno je tudi, da imate kvalitetno in čisto zobno krtačko, redno jo morate tudi menjati, nekateri zobozdravniki priporočajo menjavo le te vsaj na vsake tri mesece.

Če se kljub redni ustni higieni borite z neprijetnim ustnim zadahom, pa si preberite še nekaj nasvetov, kako ga preprečiti in pa nekaj dejstev, zakaj do njega sploh pride.

Povzroča ga lahko tudi hrana …

Čebula in česen: nobeno novo odkritje ni, da slab ustni zadah povzročata česen in čebula zaradi določenih sestavin, ki jih vsebujeta. ampak, ker sta zelo zdrava, se jima ni potrebno odreči. Mogoče le nekoliko  zmanjšajte njuno uporabo in ju ne uživajte takrat, ko imate na urniku sestanek ali se odpravljate na obisk.

Mleko in sir: vsebujeta proteine, ki pripomorejo k nastanku bakterij, ki povzročajo neprijeten zadah.

Alkohol: dovolj je nekaj požirkov piva ali vina, pa boste imeli neprijeten zadah.

Meso: tudi meso lahko povzroči slab zadah.  Ostanki obroka za zobmi se hitro razkrajajo, bakterije pa povzročijo neprijetne vonjave.

Preprečite ga!

Ščetkanje po vsakem obroku: najpomembnejše je, da po vsakem obroku temeljito očistite zobe. Tako boste preprečili razvoj bakterij v ustni votlini.

Jabolko ali korenje: Strokovnjaki svetujejo tudi, da pojeste jabolko ali grizljate surovo korenje. Slab zadah bo izginil.

Zelena zelenjava: ta vsebuje klorofil, ki učinkovito deluje proti slabemu zadahu. Zato k obroku čim večkrat dodajte tudi zeleno zelenjavo.

Žvečite zelišča: slab zadah bo pregnalo tudi žvečenje nekaterih vrst zelišč. Mednje spadajo  sveži žajbelj (previdno pri njegovi uporabi, sploh, če imate težave z želodcem!), peteršilj, nageljnove žbice in pa semena janeža.

Jogurt ali košček črne čokolade: zadah po čebuli ali česnu lahko omilite tudi s koščkom prave črne čokolade ali z nekaj žlicami navadnega jogurta.

Pijte vodo: Tudi izsušena usta lahko povzročijo slab zadah. Zato večkrat dnevno popijte kozarec vode.

Foto: pexels.com