Grilled chicken breast and fresh vegetable salad - tomatoes, cucumbers and lettuce leaves. Chicken salad. Healthy food. Flat lay. Top view

Darja Potočnik Benčič ob današnjem svetovnem dnevu varnosti hrane: »Izberimo domačo, lokalno hrano«

»Zdrava prehrana mora biti uravnotežena, kar pomeni, da mora vključevati vse skupine hranil. Svetujem, da so na krožnikih čim večkrat zelenjava, sadje in izdelki iz polnovrednih žit. Le tako bomo zaužili dovolj vitaminov in mineralov ter zlasti dovolj vlaknin. Dobro je, da izberemo domačo, lokalno, kakovostno hrano. Ta je zagotovo bolj varna in kakovostna, kot tista iz tujine,« je ob današnjem svetovnem dnevu varnosti hrane poudarila mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Sadje in zelenjava sta vir zaščitnih snovi, vključno z vitamini, prispevata k dobri prebavi, hkrati pa tudi energijsko in hranilno uravnotežita obrok. Poleg zdrave prehrane je pomembna tudi ustrezna in redna telesna aktivnost. Z gibanjem in rekreacijo občutno zmanjšamo nevarnost številnih bolezni.

Hujšanje naj bo zdravo.

Zdravo hujšanje

»Če se odločimo za izgubo odvečnih kilogramov, je treba ubrati daljšo in s tem bolj zdravo pot hujšanja. Izgube kilogramov se moramo tako lotiti postopoma. S tem bomo svojemu telesu naredili veliko uslugo,« svetuje predsednica Lekarniške zbornice Slovenije. Na spletu in televiziji najdemo sicer ogromno reklam za uspešno hujšanje s pomočjo prehranskih dopolnil, ki naj bi pospešila izgubo teže. »Ti izdelki so lahko, pod pogojem, da so dokazano varni, zgolj v pomoč pri izgubljanju teže. O njihovi varnosti in načinu delovanja se pozanimajte pri svojem farmacevtu. Vsekakor pa je način, s katerim dokazano izgubimo odvečne kilograme, povezan z zdravo, raznovrstno in uravnoteženo prehrano, zmanjšanim energijskim vnosom in redno telesno dejavnostjo,« je še dodala mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Foto: freepik.com