Tudi to lahko povzroči samota

Ste osamljeni? Ali ste vedeli, da je lahko osamljenost velik krivec tudi za nastanek bolezni? Preberite, zakaj je dobro, da že danes preženete osamljenost.

Ko pomislimo na starost, na tretje življenjsko obdobje, je najbrž naša prva (negativna) asociacija povezana z raznimi boleznimi, kot so bolezni srca in ožilja, demenca, kap, rak in podobno. Toda kaj, če so vse te težave, ki jih povezujemo s staranjem posledica ene, največje negativne stvari, ki lahko doleti vsakega posameznika? To je samota.

S staranjem (lahko)prihajata tudi samota in izolacija. Strokovnjaki opozarjajo, da je prav ta dejavnik pričetek vseh bolezni in težav, ki pestijo starejšega človeka.

Ljudje smo družabna bitja, potrebujemo bližino drugih, potrebujemo pogovor, nekoga, na katerega se lahko zanesemo, potrebujemo varnost. Naše misli in naša duša sta pomembni del celote in če so misli prazne, če je duša osamljena, nastopijo bolezni, težave, depresija. In zato je osamljenost za vsakega človeka največji negativni dejavnik, ki vpliva na počutje in zdravje.

Starejši, ko je človek, bolj se boji samote. Doživel je izgubo. Najprej staršev, potem partnerja, prijateljev. Otroci so odrasli, si ustvarili svoje življenje in  morda se starejši človek počuti odrinjenega, neuporabnega. Kar naenkrat ni več v središču dogajanj, ampak na njegovem skrajnem robu. Misli niso več zaposlene, sliši se tiktakanje ure.

Strokovnjaki opozarjajo na številne bolezni, ki so povezane  z osamljenostjo:  previsok krvni tlak, nespečnost, izguba spomina, zgodnja smrt, oslabljen imunski sistem, artritis, povečano tveganje za nastanek raka ali kapi, itd.

Študija, ki so jo opravili strokovnjaki, ki so preučevali demenco, je pokazala, da je kar 70 odstotkov obolelih tistih, ki so osamljeni. Njihov dan ni več zapolnjen, nimajo družbe, nimajo načrtov za prihodnost, počutijo se odmaknjeni in nepomembni. To pa je za človeka zelo hud udarec.

Kako premagati osamljenost?

Če se počutite osamljeni, če nimate nikogar za pogovor, če je vaš vsakdan prazen, potem potrebujete korenito spremembo. Žal se osamljenosti ne da rešiti iz danes na jutri, proces je dolgotrajen. Potrebujete čas in voljo, da boste spet zaživeli kvalitetno življenje, da se ne boste več počutili osamljeno.

Strokovnjaki svetujejo, da se povežete z drugimi preko računalnika. Vse več starejših je aktivnih na spletu, imajo svoj elektronski naslov, uredijo si profil na Facebook-u, klepetajo v raznih klepetalnicah, si izmenjujejo mnenja na forumih ali pa pišejo blog. V kolikor niste vešči računalnika, po Sloveniji vsako leto potekajo brezplačne delavnice, kjer mlajši učijo starejše osnov računalništva. Pozanimajte se v svojem kraju, kdaj in kje bodo potekale delavnice.

Poiščite si nove prijatelje v svojem kraju, ali pa pokličite svoje stare prijatelje in znance. Nikar ne dovolite, da bi še en dan spolzel mimo vas. Poskušajte premagati samega sebe in se odločite, da boste prav zdaj, ta hip naredili spremembo. Ste živo bitje, ste pomembni in edinstveni. In imate vso pravico do pogovora, objema, do smeha, do druženja in do dobrega počutja. Imate vso pravico, da si vsak večer, ko ležete k počitku rečete: »Danes je bil čudovit dan!«

Klepetate lahko tudi na našem FORUMU. Kliknite in začnite!

Foto: Shutterstock