Lljudski recepti: Tako zdravilen in uporaben je česen

Česen je ena redkih rastlin, ki jo poznajo po vsem svetu. Skoraj vsi narodi so razvili lastno recepturo za uporabljanje in izkoriščanje njegovih številnih zdravilnih lastnosti.  Pripravke za lajšanje številnih bolezni si lahko naredite sami.  Preberite si recepte!

Zgodovina česna je stara več kot sedem tisoč let, prvi zapisi izvirajo iz Kitajske iz časa pet tisoč let pred našim štetjem. Domneva se, da izvira iz Azije, od koder se je razširil po vsem svetu.

Reliefne upodobitve česna so našli v starih egipčanskih grobnicah, zapise so našli tudi v Tibetu. Egipčani so ga uporabljali za preprečevanje številnih bolezni, Kitajci so z njim zdravili dihala in prebavo, Indijci so ga imeli za močan afrodiziak, Perzijci so ga priporočali za krvni obtok, za Pitagoro je bil kralj začimb.

Česen je afrodiziak, antialergik, antibiotik, antibakterik, antimikotik, antiseptik, antidiarotik, antispazmotik, antirevmatik, aromatik, dietik, antiarteriosklerotik, diuretik, detoksidant, hipotenzor, holagog, holeretik, kardiotonik, karminativ, kozmetik, nevrotonik, stimulans in še in še bi lahko naštevali.¸

Česen lahko uporabite proti driski, zaprtju, kašlju, nahodu, črevesnim glistam, mrzlici in malariji, vnetju dlesni, krastam in garjam, vnetju mehurja in proti sečnim kamnom, gripi, bronhitisu, angini, trakulji, poapnenju krvnih žil, visokemu krvnemu tlaku, sladkorni bolezni, pljučnici, hemoroidom, astmi, bolezni živcev, izpadanju las, boleznim prostate, glavobolu, bakterijam koli …

Česen je poznan širom sveta.

Pripravki iz česna

Proti driski: izcedite sok iz treh ali štirih strokov česna v skodelico jabolčnega kisa in popijete.

Proti zaprtju: na drobno narežete in stolčete česnove stroke, nato jih zmešate z medom in dodate malo kisa, jemljete trikrat dnevno po eno žličko, vse dokler ni zaprtje odpravljeno.

Proti črevesnim glistam: na drobno narežete in strete tri do štiri česnove stroke in jih dodate v kozarec vode. Pustite čez noč, zjutraj to vodo na tešče pijete. Napitek pripravljate in ponavljate vsaj sedem dni.

Proti vnetju mehurja in sečnim kamnom: v pol litra belega vina dodate tri do štiri stroke drobno sesekljanega česna, kuhate 15 minut (od trenutka, ko zavre), odstavite in precedite.  Vsako noč pred spanjem popijete skodelico toplega napitka.

Proti sladkorni bolezni: v vsakem obroku jejte solato iz česna in čebule, dodajte peteršilj in nekaj suhih listov materine dušice.

Proti pljučnici: česen drobno narežete in ga zmešate z medom v razmerju 1:1. Jemljete trikrat dnevno po eno žličko pripravka, pomešanega s toplo vodo.

Proti prehladu, gripi, bronhitisu, angini: jemljete česnov sirup, dve do tri žličke na dan. Sirup naredite tako, da pokuhate enake dele vode in sladkorja. Dobite sladkorni sirup. Ko je dovolj gost, odstavite iz ognja in dodate vanj drobno narezan česen, ki ga mora biti v razmerju z vodo in sladkorjem za polovico manj. Dobro zmešate in shranite v steklene kozarce.

Proti kurjim očesom: na drobno sesekljan česen strete in zmešate z olivnim oljem. Nanesite na gazo, imejte na kurjem očesu čez noč. Postopek več noči zaporedoma ponovite.

Za zdravljenje prostate: vsak dan po jedi pojeste en ali dva stroka česna, nikoli pa ju ne smete popiti na prazen želodec.

Proti vnetju dlesni:  nekaj strokov česna dodate v vinski kis, pustite, da stoji nekaj dni. Z dobljeno tekočino si vsak dan izpirajte usta in dlesni.

Za krepke in nelomljive nohte: krhke in lomljive nohte občasno masirajte s koščki česna.

Za daljše življenje: na dan popijte pol litra jogurta, v katerega vmešate tri sesekljane in stolčene stroke česna.

Proti kašlju: nekaj stolčenih strokov česna zmešate z medom. Jeste dvakrat na dan po eno žličko.

Proti nespečnosti:  pred spanjem popijete en kozarec mlačne vode s 25 kapljicami česnove tinkture in z dvema žličkama medu.

Za pomladitev: strete deset česnovih glavic, dolijete sok desetih limon in dodate šopek sesekljanega peteršilja. Pred vsakim obrokom vzamete eno žličko pripravka.

Za vitalnost v starejših letih: strete nekaj glavic česna in dodate v belo vino za pet do sedem dni. Vsako jutro vzamete žličko tega napitka.

Tudi ljudski recepti vsebujejo česen.

Foto: pexels.com