Vam lasje prekomerno izpadajo? Preberite, kaj lahko storite …

Z leti se postarajo tudi lasje, hitrost rasti se upočasni in lahko se zgodi, da niso več tako gosti, kot nekoč. Tudi pri ženskah se lasje pričnejo redčiti, nastane lahko plešavost ali pride do delne plešavosti, za katero je značilno, da je izpadanje las pogostejše na določenih predelih lasišča.

Do izgubljanja las pride takrat, ko lasje postanejo vedno krajši in tanjši. Lasni mešički se pomanjšajo in sčasoma tudi odmrejo. Z leti in hormonskimi spremembami, se tako lasje tudi pri ženskah začnejo redčiti.  Izpadanje las pa je tudi v poznejšem obdobju življenja različno od človeka do človeka, pri nekomu je izrazitejše, spet drugi ima lahko še vedno močne in goste lase.

Največkrat je vzrok za prekomerno izpadanje las pri ženskah hormonskega izvora. Lasje vam lahko izpadajo tudi zaradi stresa, menopavze, shujševalne diete, nepravilne prehrane, zaradi uživanja nekaterih zdravil. Lasje pa vam lahko pričnejo slabeti in se tanjšati tudi zaradi agresivnih sredstev za nego las, zaradi pogostega barvanja ali nepravilne nege.

Obstaja tudi ženska plešavost, ki je prav tako dedna, kot pri moških,a se od nje razlikuje. Prvi znaki takšne oblike izpadanja las se pri ženskah lahko pojavijo že okrog 30. leta starosti. Novi lasje postajajo vse tanjši, celo prosojni. Večina žensk opazi redčenje las na vrhu glave. Takšna plešavost prizadene približno polovico žensk, ki imajo težave z izpadanjem las.

Nega za zdravje las

Če ste v skrbeh zaradi izpadanja las, potem je nujno, da z njimi ravnate pravilno. Izogibajte se pripravkov, ki lase posvetlijo, za barvanje izbirajte čim bolj naravne barve (na tržišču lahko najdete nekaj pripravkov za barvanje las, kot je npr. kana, ki lase ne poškoduje). Pazite tudi, kako umivate lase, katere šampone uporabljate. Večkrat naredite doma pripravljeno masko za lase, ki pomaga krepiti lasne korenine. Tudi pri česanju in krtačenju las bodite previdni. Lase češite od konic proti vrhu glave. Izogibajte se spenjanju las, ponoči imejte vedno razpuščene.

Pravilno umivanje las

Uporabljajte čim bolj blag šampon. Zadošča že eno šamponiranje. Preden šampon porazdelite po laseh, ga razredčite s toplo vodo. Ne trudite se, da se šampon čim bolj peni, la laseh ga pustite učinkovati eno minuto, nato ga izperite. Vedno uporabljajte balzam, saj boste lase potem lažje počesali. Po umivanju jih nežno obrišite z brisačo, lahko pa za nekaj minut brisačo preprosto ovijete okrog glave, da popivna vodo iz las.

Trajna izguba las

Z izpadanjem las se sooča tudi vse več žensk. (foto: Shutterstock)

Trajno izgubo las lahko bolj ali manj uspešno zdravite. O tem se posvetujte s svojim zdravnikom. No voljo so različne metode, s katerimi lahko prekrijete plešavost.

Lasulje in tupeji: izgubo las najlažje prekrijete z lasuljo ali tupeji, ki pa sta tudi najbolj ugodna cenovna rešitev.

Lasni vstavki in podaljški: izgubo las lahko prekrijete tudi z lasnimi vstavki ali podaljški. Dodatne lase pritrdijo na že obstoječe lase, na mestih, kjer so lasje zredčeni in jih na tak način spet zgostijo. Pri lasnih vstavkih pa običajno vzamejo tanke trakove kože z lasmi z zatilja in jih presadijo na plešasto mesto. Možna pa je tudi uporaba vsadkov iz umetnih materialov.

Presajanje las:  odločite se lahko tudi za kirurško zdravljenje izgube las, ki omogoča trajno nadomestitev. A tudi takšen poseg ne nadomesti izgube las popolnoma. Lase odvzamejo z mesta, kjer jih je običajno še dovolj (s senc ali zatilja) in jih presadijo na plešo. Presajeni las sicer običajno izpade, iz njegovega mešička pa požene nov.

Vir: Zdravstveni vodnik za vso družino, dr. Miriam Stoppard

Foto: Shutterstock