Slive: Ljudski recepti, ki lajšajo bolezenske težave

Slive so zelo zdrave. Urejajo prebavo, lajšajo težave s hemoroidi, krepijo jetra, pomagajo pri odvajanju odvečne vode iz telesa in še in še …

V poletnem času je sliv v izobilju. Okusno sadje je bogat energetski vir, ima tudi dietetično in zdravilno vrednost. Za kaj vse lahko uporabite zdravilne slive in katere bolezni lahko z njimi lajšate, si preberite v prispevku.

Slive so najstarejše ljudsko zdravilo za uravnavanje prebave. Delujejo odvajalno, črevesje pa se nanje ne more navaditi. Vsebujejo pektin, ta v črevesju nabrekne in naredi blato bolj mehko, kar je priporočljivo pri ljudeh, ki imajo hemoroide ali črevesna obolenja.

Prav tako slive zelo ugodno delujejo na jetra, pomagajo pri odstranjevanju strupov. Dobrodošle so tudi pri bolnikih, ki imajo oslabljena jetra, razstrupljanje teh se izvaja s posebnimi slivovimi kurami.

Zaradi velike vsebnosti kalija pa slive delujejo tudi diuretično, pomagajo pri izločanju seča, kar je še posebej priporočljivo pri zdravljenju revmatizma in arterioskleroze.

Slive lahko uporabite na več načinov. Iz njih se že od nekdaj pripravlja marmelade, cmoke, uporabljate jih lahko pri peki peciva, jih sušite in pozimi dodate v kompot, jeste posušene, spravite jih lahko v skrinjo, iz njih naredite slivovo žganje.

Pripravki iz sliv

Za blažitev črevesnih težav:  trikrat dnevno jeste slive, pečene v pečici, in sicer po nekaj sliv pred ali po jedi.

Proti zaprtju:  –  jeste kompot iz suhih sliv, ali pa jeste suhe slive večkrat dnevno.

– pet do deset suhih sliv namočite v vodo in jih pustite v njej čez noč. Zjutraj na tešče pojeste slive in popijete vodo.

– suhe slive dodate v čaj, pripravljen iz 100 gramov skorje navadne krhlike, jih pustite v njem čez noč, zjutraj na tešče pojeste slive in popijete čaj.

Proti vnetem grlu in za krepitev dlesni: večkrat dnevno grlo in ustno votlino izpirate z vinom, v katerem so skuhani sveži slivovi listi.

Proti revmi: 25 gramov jedrc iz koščic prelijete s četrt litra žganja. Steklenico pustite na toplem mestu vsaj sedem dni, večkrat pretresete. S tem pripravkom masirate boleče dele telesa.

Za zniževanje visokega krvnega tlaka in zaščito pred arteriosklerozo in infarktom: večkrat dnevno jeste sveže slive (v sezoni sliv) in čez celo leto različne izdelke iz njih (marmelada, džeme, kompote …)

Za odstranjevanje kurjih očes: nekaj dni zaporedoma si na kurje oko privežite razpolovljeno suho slivo. Najbolje čez noč.

Jejte slive, zdrave so. (foto: pexels.com)

Proti kamnom: smolo slivovega drevesa skuhate v kisu. Dobljeno tekočino pijete dva do trikrat na dan po eno skodelico.

Proti krastam in težko celjivim ranam: slivovo smolo in liste skuhate v vinu. Z dobljenim pripravkom umivate kraste nekajkrat na dan, dokler ne odpadejo. Tudi za težko celjive rane uporabite sveže slivove liste, skuhane v vinu, le da ran ne umivate, nanje položite obloge.

Proti hemoroidom: vsako jutro zajtrkujete osem do deset kuhanih hladnih sliv in popijete vodo, v kateri so se kuhale. Pojeste lahko tudi nekaj črnega pšeničnega kruha. Takšno zdravljenje traja 25 do 30 dni.

Proti črevesnim boleznim, želodčnim težavam in driski: jedrca, ki jih vzamete iz slivovih koščic, pražite, dokler ne pooglenijo, nato jih zdrobite. Črn prah, ki ga dobite, shranite v kozarce. Kadar je potrebno, vzemite žličko tega prahu z nekaj toplega čaja ali vode. Ob driski vzamete po eno žličko dva do trikrat dnevno.

Za zdravljenje jeter: majhne sladke slive zvečer dobro umijete, razrežete ter vzamete iz njih koščice. Namočite jih v hladno vodo in pustite čez noč. Zjutraj vodo odlijete, nalijete novo in kuhate dve do tri ure, vendar tako, da vsako uro prejšnjo vodo odlijete in nalijete novo. Takšne slive, še vroče ali segrete, jeste z nekaj vode pred jedjo, v enem obroku pojejte od 18 do 20 sliv.

Vir: Zdravljenje s sadjem in zelenjavo (Bogomir Mihajlovič), Zdravilnost zelenjave, sadje in začimb (Ivan Lesinger)

Foto: pexels.com