Bi rezali zelenjavo na straniščni školjki?

Sliši se nenavadno, toda, ko boste prebrali članek …

Straniščna školjka po krivem velja za najbolj umazan predmet v stanovanju. Veliko drugih predmetov je namreč, ki so bolj umazani, nekateri takšni, da bi to zanje še najmanj pričakovali! Uporabljamo pa jih v kuhinji!

Bi rezali zelenjavo na straniščni školjki? Najbrž ne. Toda po raziskavah sodeč, bi se dalo o tem razmisliti.

Profesor mikrobiologije dr. Chuck Gerba iz univerze v Arizoni je v svojo študiji raziskoval, kako se bolezni v okolju prenašajo. Gospodinjskim aparatom in pripomočkom ter ostalim predmetom, ki jih uporabljamo v stanovanju,je odvzel brise in raziskoval, kako, koliko in katere bakterije se na njih razmnožujejo. Še posebej je bil pozoren na dve nevarni bakteriji E.Coli in streptokok.

Ugotovil je, da je na straniščni školjki zelo malo nevarnih bakterij. »Če gledamo iz vidika mikroorganizmov, je školjka eden najbolj čistih predmetov v stanovanju;« je pojasnil. Straniščno školjko redno čistimo, zato se na njej bakterije ne morejo hitro razmnoževati.

Gerba svari, da je v naših stanovanjih veliko predmetov, na katere bi morali biti bolj pozorni: »Za kar 200 odstotkov več bakterij se skriva na rezalni deski, ki jo uporabljamo za rezanje zelenjave in mesa, kot na straniščni školjki.«

Na rezalni deski je veliko več tudi fekalnih bakterij. Te pridejo nanjo preko živalskega mesa in drobovine, ki jo režemo na njej. Zato poudarja, da je potrebno rezalne deske zelo skrbno čistiti.

V kuhinji je pogosto več bakterij kot v stranišču. (foto: pexels.com)

Najbolj umazan predmet v našem gospodinjstvu pa je kuhinjska goba ali krpa. Kot je povedal Gerba se na njej skriva na milijone bakterij. V primerjavi s straniščno školjko je ta za 200 tisoč krat bolj umazana od nje!

Kuhinjske gobe in krpe, ki jih uporabljamo za pomivanje posode, pultov, za brisanje mize in podobno, so polne raznih bakterij, tudi nevarne bakterije E.Coli. krpe in gobe so ves čas vlažne, kar je idealno za razvoj bakterij.

Strokovnjaki svetujejo, da ne varčujemo pri teh kuhinjskih pripomočkih in jih redno menjamo.

Foto: pexels.com