Uporabljate oljčno olje? To si nujno preberite …

Če tudi vi uporabljate oljčno olje, potem morate ta prispevek nujno prebrati. Verjemite, presenečeni boste …

Oljčno olje velja za najbolj zdravo olje in vsekakor ga morate imeti v svoji kuhinji. Vedeti pa morate tudi par stvari o njem. Pomembno je, da ga znate kupiti in uporabljati. Ni vsako olje dobro oljčno olje.

Kdaj so bile olive obrane?

V trgovinah je najpogostejše uvoženo oljčno olje. Kar je velika škoda, saj imamo domače kvalitetno olje! In ta olja, ki jih lahko kupite so lahko stara tudi tri leta.  Kupujte le tisto oljčno olje, na katerem piše, kdaj so bile olive obrane.

Uporabljate ga lahko za kuhanje

Tudi to, da se kvalitetno oljčno olje uporablja za solate in prelive, kjer ga uživamo surovega, cenejše pa naj bi uporabili za kuhanje, ne drži. Bolj ko je olje sveže, lažje prenaša toplotno obdelavo in ne izgublja na kvaliteti, zato je tudi hrana, ki je pripravljena z njim, bolj okusna in zdrava.

Hranite ga lahko tudi v plastenkah

Oljčno olje je lahko shranjeno v stekleni ali v plastični embalaži. To ne igra nobene vloge. Svetuje pa se, da je embalaža temna, da svetloba ne spremeni strukture olje, ali shranjena v temnem prostoru.

Oljčno olje je primerno tako za solate kot tudi za kuhanje. (foto: freepik.com)

Pri segrevanju se kvaliteta olja ne izgubi

Raziskave so pokazale, da oljčno olje ohranja svojo kvaliteto tudi takrat, ko ga segrejemo do 200 stopinj Celzija, kar pomeni, da ga lahko uporabljate tudi za kuhanje. Seveda pa morate vedeti, da je bolj kalorično od rastlinskega olja. Je pa tudi veliko bolj zdravo, saj vsebuje antioksidante.

In kakšnega okusa je pravo oljčno olje? Če je zares čisto in sveže, potem ima grenak okus.

Foto: freepik.com