Neverjetna moč črne zaćimbe vas bo navdušila

Nekoč so rekli, da zdravi vse, samo smrti ne. Preberite, kako zdravilna je to, skoraj pozabljeno zelišče.

Črna kumina je ena najbolj zdravih rastlin na svetu. Nekateri pravijo, da je zdravilo za vse. Poznali so jo že pred našim štetjem in si z njo lajšali številne bolezni, danes pa je mnogim nepoznana začimba.  Z njo lahko pozdravite skoraj vse!

Črna kumina ali črno seme je zdravilna rastlina, ki pa je mnogi ne poznajo, čeprav je njena zdravilna moč neverjetna. Deluje protibolečinsko, antibakterijsko, antivirusno, antiglivično, antioksidativno, antidiabetično …

Vsebuje hranilne snovi, monosaharin, polisaharide, bogata je z maščobnimi kislinami. Zaradi zdravilnih snovi, ki jih vsebuje, obnavlja možganske celice in pospešuje njihovo delovanje.

Ker vsebuje askorbinsko kislino, kvercetin in lutein, ima močne antioksidativne lastnosti, ki nevtralizirajo proste radikale v telesu. Študije so pokazale, da deluje preventivno pri rakavih bolezni, kapi in izboljšuje stanje žil.

Črna kumina lahko zdravi bronhialno astmo, revmo in ostala vnetja organizma. Lajša simptome bolezni prebavnega trakta, zvišuje odpornost, sprošča dihalne poti, zdravi jetra in ledvice.

Črno kumino se pri nas dobi nekoliko težje, raste v Egiptu. Črna kumina je začimba Bližnjega vzhoda in jugovzhodne Azije. Njeno olje že tisočletja uporabljajo v kulinariki.

Foto: Shutterstock