Dobro je vedeti: Tako boste ločili kvaliteten česen od kitajskega

Česen je zakladnica zdravja, ima številne zdravilne lastnosti. A kitajski česen, ki se prodaja po naših trgovinah ni dober, zato se mu je bolje izogniti. Kako prepoznati pravi, domači česen?

Kitajski česen je običajno večji od domačega, v sredini ima zeleni del. Navadno je cenejši od domačega, je pa žal tudi sumljive kakovosti. Kitajski česen namreč radioaktivno obsevajo, da preprečijo razvoj glivic, plesni in kaljenje, ali pa ga impregnirajo v kemikalijah, ki imajo podoben učinek.

Česen je velik vir zaslužka, njegova cena je visoka. Kar 80 odstotkov svetovne proizvodnje česna je v rokah Kitajcev.  Tudi pri nas v proizvodnjah in predelavi hrane večinoma uporabljajo kitajski česen, saj je lažje dosegljiv in cenovno ugodnejši.

Nekateri viri trdijo celo, da je kitajski česen gnojen s človeškimi fekalijami. Da ima tako lepo belo barvo, ga pobelijo s klorom in z zmesjo žvepla in oglja. Na tak način izgleda bolj zdrav in privlačnejši za kupce.

Preden kupite v trgovini česen, poglejte njegovo državo izvora. Četudi je kitajski cenejši, kupite raje domač česen. Ta je veliko bolj zdrav in užiten za uporabo.

Še bolje pa je, če imate to možnost, da ga sami zasadite na domači njivi. Tak česen bo kmalu vreden več od zlata.

Foto: pexels.com