happy unhealthy young woman in orange t-shirt measuring blood pressure using tonometer looking at camera with smile on face doing ok sign standing over white background

Neverjetno, to znižuje krvni tlak!

Strokovnjaki so prišli do zelo zanimivih rezultatov, kaj je tisto, kar naj bi bilo v veliko pomoč pri zniževanju krvnega tlaka. Preberite!

Hrana, ki je bogata s proteini, pripomore k znižanju previsokega krvnega tlaka, pravijo ameriški znanstveniki. Ti so odkrili, da imajo osebe, ki dnevno zaužijejo okrog 100 gramov proteinov, za kar 40 odstotkov manjšo možnost, da bi imeli previsok krvni tlak.

Strokovnjaki so preučevali 1361 zdravih oseb kar 11 let. Spremljali so, kako visok je njihov krvni tlak in če se bo ta s časom povišal. Odkrili so, da so s tem povezani proteini tako živalskega kot tudi rastlinskega izvora. Oboji ga znižujejo.

Proteini pa so zdravi tudi zato, ker človeka bolj nasitijo, zmanjšajo možnost za nastanek debelosti (ki je tudi vzrok za povečan krvni tlak), imajo malo kalorij, poleg tega pa vsebujejo tudi aminokisline, ki pomagajo širiti krvne žile in tako znižujejo krvni tlak.

foto: freepik.com