Woman using toilet in morning

Ste vedeli, da stranišče uničuje vaše zdravje?

Na tisoče let so ljudje po vsem svetu opravljali osnovno fiziološko potrebo, praznjenje črevesja, čepe. In zato niso poznali bolezni, kot so hemoroidi, zaprtosti, črevesnega raka in Chronove bolezni. Preberite, kako straniščna školjka uničuje naše zdravje …

Moderna tehnologija je s sabo prinesla spremembe tudi v naših straniščih. Prinesla je straniščne školjke in z njimi tudi mnoge zdravstvene težave. Vsako gospodinjstvo ima danes straniščno školjko, o tem, da bi med opravljanjem velike potrebe čepeli, se ne govori, to je staromodno in za nas, vsaj mislimo tako, zelo neudobno.

A najnovejše raziskave so pokazale, da je prav način drže, ki ga imamo, ko sedimo na moderni straniščni školjki, tisti, ki škoduje našemu zdravju in prinaša toliko bolezni.

Stranišče – bolezen

V izraelskem časopisu Journal of Medical Sciences je bila objavljena študija o tem, kako je sedeči položaj med praznjenjem črevesja škodljiv in glavni krivec za nastanek hudih bolezni, kot so hemoroidi, vnetje črevesja, rak debelega črevesja, črevesnih bolezni in Chronove bolezni.

Znanstveniki so zapisali, da so črevesne bolezni značilne za moderne države, v nerazvitem svetu, kjer straniščne školjke ne uporabljajo, pa jih skorajda ni. Klasičen položaj, ki ga poznamo mi, torej sedenje na stranišču, je nenaraven položaj, ki pri praznjenju črevesja zahteva uporabo membranskih mišic ter napenjanja. Vse to je nepotrebno, če je telo v pravem položaju, torej, če bi opravljali veliko potrebo čepe. V čepečem položaju bedra pritiskajo na trebuh, kar olajša praznjenje in zmanjšuje potrebo po napenjanju. V tem položaju se črevesje hitreje in bolj temeljito izprazni. Kar pa pri sedečem položaju ni mogoče in je tudi zato včasih potrebno opravljati veliko potrebo večkrat na dan.

Poglejmo otroke

Od otrok se lahko naučimo marsikaj. Tisti, ki so še v pleničkah bodo avtomatično počepnili, ko začutijo, da morajo opraviti veliko potrebo. A žal z leti ta instinkt vse bolj izzveni, otroke učimo, da sedijo na stranišču, v sedečem položaju in se napenjajo med praznjenjem črevesja.

Foto: freepik.com

Hitreje in temeljito izpraznjeno črevesje

Številne raziskave so pokazale, da je praznjenje črevesja v čepečem položaju bolj zdravo in enostavno. O tem je pisal tudi izraelski zdravnik Berko Sikirov, ki je naredil raziskavo na 28 zdravih prostovoljcih. Razdelil jih je v tri skupine, prva skupina je uporabljala stranišče, klasične višine, to je 41 centimetrov visoko školjko. Druga skupina je opravljala veliko potrebo na manjši, 31 centimetrov visoki školjki in tretja skupina je uporabljala tako imenovane »čučavce«, kjer je potrebno čepeti.

V raziskavi je dr. Sikirova zanimalo, kako dolgo potrebujejo prostovoljci za temeljito praznjenje črevesja. Skupina, ki je med opravljanjem potrebe čepela, je v povprečju potrebovala 51 sekund. Ostali dve skupini pa sta v povprečju potrebovali 130 sekund.

Z raziskavo je dokazal, kako pomemben je položaj in kako lahko s pravilnim položajem sami črevesju pomagamo pri lažjemu iztrebljanju.

Moderna stranišča prinašajo bolezni

Hemoroidi nastanejo tudi zaradi pritiskanja pri praznjenju črevesja. Sedeči položaj zahteva več napenjanja. Če bi čepeli, tega ne bi bilo. Poleg tega je raziskava pokazala še, da lahko hemoroide popolnoma pozdravite tako, da pri opravljanju potrebe čepite. Prostovoljci, ki so imeli težave s hemoroidi, so po nekaj tednih poročali o popolni odpravi te težave.

Dokazano je tudi, da sedeči položaj zateguje mišico puborectalis, ki pomaga zadrževati blato. Mišica ostane napeta, danka se ne izravna in zato se črevesje ne more popolnoma izprazniti. To pa lahko privede tudi do raka na debelem črevesju, saj v večini primerov ta nastane tam, kjer se zadržuje blato.

S sedenjem je povezano tudi zaprtje. Takšen način odvajanja blata namreč ne spodbuja črevesne peristaltike, kar povzroča zaprtje, neredno odvajanje in podobne težave. Strokovnjaki omenjajo povezavo z nepravilnim položajem med odvajanjem tudi z inkontinenco, z debelostjo in s težavami prostate.

Čepeti ali sedeti?

Kako se boste iztrebljali, je povsem vaša odločitev, a če želite narediti nekaj zase, potem lahko nekaj dni poskušate opravljati veliko potrebo nekoliko drugače. Ni vam potrebno plezati na straniščno školjko, lahko se poškodujete, obstaja enostavnejši način. Uporabite pručko. Zagotovo jo imate doma. In ko boste naslednjič odšli na stranišče, si zraven školjke potisnite pručko, položite noge nanje tako, da bodo stopala na tleh in kolena pomaknjena proti vašemu trupu. Poskušajte ujeti položaj, ki je še najbolj podoben čepenju.

Foto: freepik.com