Portrait of woman's hands with water splash.

Duhovnikovo razkritje: To mu je pomagalo do ozdravitve

Metoda duhovnika Kneippa temelji na zdravljenju z vodo. Ko je sam čudežno ozdravel, je začel svojo metodo širiti tudi med ljudi. Z njo je do ozdravitve pomagal mnogim …

Sebastian Kneipp se je rodil leta 1821 na Bavarskem. Bil je duhovnik, ljudi je zdravil z vodo. Ko je tudi sam čudežno ozdravel z zdravilno močjo vode in premagal pljučno tuberkulozo, nad katero so zdravniki dvignili roke, je pričel razvijati izčrpno zdravilno metodo. Ta temelji na terapiji z redom, na zdravljenju z dieto in prehrano in na zdravljenju z zdravilnimi rastlinami in gibanjem.

Terapija z redom

Duhovnik Kneipp z redom ni mislil na urejeno in pospravljeno stanovanje, temveč na notranji red in mir vsakega posameznika. Če nered v življenju nekega človeka ves čas spremlja, to spodkopava njegovo zdravje. Če stres in jeza trajata dolgo časa, se dejansko lahko zaradi tega razvije rana na želodcu.

Samo pozitivne misli ne morejo pozdraviti bolezni, toda težka bolezen ne pride čez noč, nastaja postopoma.  K njej pripomorejo tudi negativne misli, med tem ko jo pozitivne lahko zadržijo.

Duhovnik Kneipp je trdil, da je pomembno, da so naše misli pozitivne in da se čim večkrat na dan nasmehnemo. Moč pozitivnega mišljenja lahko olajša vsakdanjik.

Zdravljenje z dieto in prehrano

Kneipp priporoča zmerno uživanje hrane. Požrešnost po njegovem ne spada v urejeno življenje. Pravila, ki naj bi vodila do smiselnega prehranjevanja, morajo biti preprosta. Nihče ne bo dolgo zdržal ob nenehnem štetju kalorij ali izračunavanju vrednosti hranilnih snovi v živilih.

Kneipp je imel povsem preprosto metodo:

Vsak dan je potrebno pojesti pet majhnih porcij, velike porcije so obremenilne za telo, daljši presledki med obroki pa povzročajo večjo lakoto.

Jesti je potrebno čim manj maščob, te so nosilec okusa, kar pa pomeni, da so mastne jedi žal bolj okusne.

Živila je treba skrbno obdelati, ne uničujmo vitaminov in mineralov v sadju in zelenjavi.

Nobenih prepovedi, če seveda te niso nujne in zdravniško določene. Na splošno pa naj bi jedli vse, kar pa naj bi preprečilo frustracije in požrešnost.

Paziti moramo na uravnoteženo mešano prehrano. Nobeno živilo samo ne pokrije dnevne potrebe po hranilnih snoveh.

Meso moramo jesti v zmernih količinah, Kneipp je prednost dajal rastlinskim proizvodom.

Gibalna terapija

Že konec 19. stoletja je Kneipp ugotovil, da tehnika in razvoj človeka gibalno polenita. Mišice in sklepi, ki jih komaj kaj uporabljamo, zakrnijo in izgubijo svojo funkcionalnost. Posledica pa so razna obolenja. Kneipp je menil, da je najboljša telovadba zmerno hitra hoja, plavanje in vodna gimnastika. Poseben poudarek pa je dajal na jutranjo vadbo, to je poimenoval prebujanje telesa iz mirovanja v delo.

Zdravljenje z zdravilnimi rastlinami

Kneipp je uporabljal rastline, da je z njimi pomagal bolnikom. Ta so bila v primerjavi z drugimi zdravili, cenejša in zato dostopna tudi revnim. Z domačo lekarno smo proti mnogim vsakodnevnim težavam dobro opremljeni na naravni podlagi in brez neželenih učinkov.

Vodna terapija

Sebastian Kneipp je znan predvsem po vodni terapiji.  V tej terapiji uporablja toplotne dražljaje in dražljaje z mrazom. Od tega ima korist imunski sistem, srčno-žilni sistem in celotna konstrukcija.

Preden pa sami izvajamo Kneippovo metodo doma, se moramo o njej obvezno dovolj podučiti in se pred njeno izvedbo posvetovati z zdravnikom.

Vir: Priročnik Sedem poti do zdravja (TZS)