Ste preboleli covid-19? Potem to nujno preberite

Če ste preboleli covid-19 in ste cepljeni z enim odmerkom, morate to nujno vedeti, da ne boste imeli težav!

Do nedavnega je veljalo, da se kot dokazilo o prebolevnosti šteje dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 240 dni. Z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 z dne 14. 9. 2021, se je v odloku poenotil način dokazovanja prebolevnosti s smernicami EU.

To pomeni, da se kot dokazilo o prebolevnosti šteje dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni. Namreč, večina članic EU kot dokazilo o prebolevnosti šteje dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni. Vse, ki so bolezen preboleli, tudi pozivamo, da se cepijo v časovnem okviru 180 dni.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je vsem posameznikom, ki so se po takrat veljavnih priporočilih in do sprejetja odloka z dne 14. 9. 2021, po preboleli bolezni cepili z enim odmerkom znotraj časovnega okvira od 6 do 8 mesecev, tehnično uredil EU DCP tako, da so njihove QR kode že veljavne. Ob tem poudarjamo, da potrdilo osebam, ki so bolezen prebolele v 180 dneh in se cepile v obdobju do 240 dni od prebolelosti, še vedno velja samo v Republiki Sloveniji.

Zaradi implementacije sprememb po odloku je v zadnjih dneh prihajajo do tehničnih ovir, za kar se vsem, ki so imeli težave, opravičujemo.

foto freepik.com

Vir: Ministrstvo za zdravje