Pozor, velja spremenjen odlok PCT. Preberite, kaj vse prinaša …

V šolstvu pogostejše samotestiranje, maske obvezne tudi za cepljene in prebolele …

Z movim tednom smo dobili tudi spremenjen odlok o načinu izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Ta med drugim uvaja redno presejalno testiranje na okužbo s koronavirusom v vseh bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih. Spreminja se tudi pogostost samotestiranja za opravljanje dela, po novem bodo testi veljali 48 ur.

Samotestiranje za učence ostaja neobvezno, priporočilo pa po novem velja za učence vseh razredov, torej od prvega razreda. Ob predvidenem pogostejšem testiranju so na ministrstvu pripravili protokol, po katerem so učenci upravičeni do več testov kot doslej. Lekarnam so tako že v petek omogočili izdajanje dodatnih testov za samotestiranje. Te je možno prevzeti brezplačno, saj stroške krije proračun.

Minister za zdravje Janez Poklukar je prejšnji teden poudaril, da izvajanje ukrepa PCT v družbi ne deluje, kot bi si želeli. Preverjanje pogoja je na terenu po ministrovih besedah prej izjema kot pravilo, opažajo pa tudi povečano število ponarejenih potrdil. “Tudi nošenje maske ni dosledno, na mehurčke smo že zdavnaj pozabili,” je opozoril Poklukar.

Povzeto po STA

Foto: freepik.com