Noro, to se zgodi, če prenehate s kajenjem! Tega zagotovo niste vedeli …

Preberite, zelo boste presenečeni …

Poleg tega, da kajenje povzroča polno hudih bolezni, da z njim ogrožate sebe in vse okrog vas, pa je tudi zelo drago. Zakaj ne bi raje prenehali s to grdo razvado in denar, ki ga namenite cigaretam, porabili za kaj bolj koristnega?

Za nekaj spodbude, da prenehate že danes, pa si preberite naslednja dejstva:

Že po dvajsetih minutah od zadnje pokajene cigarete se boste počutili bolje. Srčni utrip in krvni tlak se počasi normalizirata. Občutek toplote se vrne v roke in noge.

Po osmih urah je raven nikotina in ogljikovega monoksida v krvi razpolovljena. Raven kisika se poveča, to pa poveča tudi fizično moč in koncentracijo. Izboljša se spanje.

Po 48 urah od zadnje pokajene cigarete sta ogljikov dioksid in nikotin povsem odpravljena iz telesa. Pljuča pričnejo čistiti naloženi katran in ostale strupene snovi, ki ste jih nalagali s kajenjem. Živčni končiči so spet bolj občutljivi in spet pričnejo rasti. Počasi se vrača okus in vonj.

Po treh mesecih se delovanje pljuč znatno poveča, tudi kroženje krvi je mnogo bolje. Hoja in vaje za telo izvajate veliko lažje, niste takoj zadihani. Tudi kašelj počasi poneha.

Po enem do devetih mesecih (odvisno, kako dolgo ste kadili), sinusi niso več zamašeni, niste več ves čas utrujeni. Dihanje postane spet lahko opravilo, ne zadihate se več tako hitro kot ste se prej.

Po enem letu se prepolovi možnost za nastanek krvno žilnih bolezni.

Po petih do 15 letih se prepolovi možnost za nastanek možganske kapi.

Po desetih letih je možnost, da boste dobili raka enaka osebam, ki niso nikoli kadile.

Po 15 letih od zadnje pokajene cigarete se možnost za bolezni srca in ožilja znatno zniža. Prav tako se znatno zniža rizik, da bi umrli prezgodnje smrti.

Prenehajte že danes.

Foto: Shutterstock