TO zmanjša nastanek raka za kar 75%!

In to je dejstvo, potrjeno z raziskavami …

Naše telo proizvaja melatonin takrat, kadar je tema. To je hormon, ki je zadolžen za spanje, pomaga uravnavati ciklus spanja in vpliva na številne funkcije, ki so povezane z notranjo biološko uro organizma. Osebe, ki imajo manjšo raven melatonina, težje zaspijo in pogosteje se sredi noči prebujajo.

Strokovnjaki so testirali raven melatonina pri 928 osebah, spremljali so ga osem let. V tem času so pri 111 osebah diagnosticirali raka prostate, 24 pa jih je imelo raka prostate v naprednem stadiju, ki je zelo agresiven in smrten.

Raziskava je pokazala, da imajo tisti moški, ki imajo visoko raven melatonina, za kar 75 odstotkov manjšo možnost, da bi zboleli za rakom prostate.

Voditeljica raziskave Sarah Markt s harvardske univerze je povedala: »Pomanjkanje spanja in nekateri drugi faktorji lahko vplivajo na manjšo raven melatonina. To pa povzroča nespečnost in tudi raka na prostati. Naša raziskava je pokazala, kako pomembno je spanje, kako pomembna je tema pri spanju in čas bujenja.«

Še ena raziskava, ki pa so jo opravili na 572 osebah, je pokazala, kako pomembno je gibanje. Tiste osebe, ki so se vsakodnevno gibale, so veliko hitreje okrevale od raka na prostati od tistih, ki se niso veliko ukvarjali s športnimi aktivnostmi.

Znano je, da imajo tisti moški, ki so fizično aktivni, veliko večjo možnost, da bodo okrevali po raku prostate.