Young and old male partners shaking hands after signing contracts at group multiracial meeting, senior investor buying startup promising support handshaking entrepreneur, partnership deal concept

Se bo plača dvignila? Delodajalci temu nasprotujejo …

Minimalna plača naj bi se dvignila na 1074,43 evra bruto. Delodajalcem pa se zdi dvig plače previsok.

Kot danes poročajo številni mediji, naj bi minister za delo Janez Cigler Kralj sporočil, da bo uskladitev minimalne plače v letošnjem letu enaka višini rasti cen življenjskih potrebščin v lanskem letu. To pa pomeni, da se bo minimalna plača zvišala za 4,9 odstotka.

»V skladu z navedenim bo nov znesek bruto minimalne plače predvidoma znašal 1074,43 evra. Znesek bo predvidoma do 20. januarja objavljen v uradnem listu in bo veljal za plačilo dela, opravljenega od 1. januarja dalje,« poroča STA.

Delodajalci so proti

Dvig minimalne plače za skoraj pet odstotkov pomeni veliko dodatno obremenitev gospodarstva, opozarjajo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Še posebej velik izziv se jim zdi zvišanje za številna podjetja iz energetsko intenzivnih dejavnosti in malega gospodarstva. Predlagajo delno subvencioniranje in spremembe pri socialnih prispevkih, še med drugim pišejo slovenski mediji.

Foto: freepik.com