Minister Poklukar poziva vse ženske

Minister Janez Poklukar je tokrat javno spregovoril in nagovoril vse ženske.

Od 17. do 23. januarja poteka Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Tudi letos ga obeležujemo z vabilom k udeležbi v presejalni program Zora in z vabilom k cepljenju proti humanemu papiloma virusu (HPV).

»Zadovoljen sem, da je Slovenija na dobri poti k eliminaciji raka na materničnem vratu in da nas je Svetovna zdravstvena organizacija prepoznala kot državo, ki lahko med prvimi v Evropi doseže ta cilj,« Je povedal minister Poklukar.

V Sloveniji dosegamo več kot 70 odstotno udeležbo žensk v programu Zora in učinkovito zdravimo predrakave in rakave spremembe materničnega vratu pri več kot 90 odstotkov žensk.

»Kljub pandemiji covid-19 program Zora deluje nemoteno in varno, zato pozivam vse ženske, še posebej v mlajših starostnih skupinah, naj se redno udeležujejo presejalnih pregledov. Še posebej pa k cepljenju proti HPV vabim deklice in dečke, ki obiskujejo šesti razred osnovne šole, in se lahko brezplačno cepijo v ambulantah pediatrov in šolskih zdravnikov. S cepljenjem proti virusu HPV se v kasnejšem življenju zmanjša tveganje za raka materničnega vratu in tudi nekatere druge rake, ki jih lahko povzroči ta virus,« je še dodal minister.

Foto: freepik.com