Največji slovenski pesnik v največjem slovenskem nakupovalnem središču

Ste si že ogledali likovne upodobitve največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna? V Cityparku imate sedaj priložnost za to. Vse do srede, 9. februarja, v pritličju največjega slovenskega nakupovalnega središča poteka razstava Gorenjskega muzeja, ki upodablja dela in knjižne zbirke Franceta Prešerna.

»Veseli nas, da gostujemo razstavo tako velikega pesnika, kot je bil dr. France Prešeren. Odziv obiskovalcev je zelo velik, radi si ogledujejo dela, zbirke in upodobitve, ki so zares fascinantne,« je poudaril center manager Cityparka Andrej Ropret.

Likovna dela so nastala po opisih Prešernove zunanjosti njegovih sodobnikov, po fotografijah njegovih ožjih sorodnikov – sestre Lenke in bratranca Antona Svetine, ki jima je bil Prešeren podoben. Nastali portreti odslikavajo predstave avtorjev o upodobljenčevem videzu, njihov slog in smernice obdobij, v katerih so nastali.

Vsebinsko in slikovno bogata razstava vas bo zagotovo navdušila, saj boste pokukali v življenje našega največjega slovenskega pesnika.

Dejstvo je, da v času njegovega življenja ni nastal noben njegov portret ali fotografija, zato pesnikove upodobitve, nastale po njegovi smrti, prej predstavljajo njegovo osebnost in pomen kot zunanji videz.

Razstava je na ogled vse do srede, 9. februarja (foto Robert Krumpak)