Razstava Salvador Dali – Romeo in Julija

Razstava Salvadorja Dalija, ki smo jo ob praznikih ljubezni – valentinovo in gregorjevo – poimenovali Romeo in Julija, predstavlja izbor več kot 50 del tega slovitega umetnika. Ob znameniti mapi Romeo in Julija, ki bo v Sloveniji prvič na ogled v celoti, si bodo obiskovalci lahko ogledali še izbor več kot 50 grafičnih listov, tapiserij, keramik in bronastih kipov.

Razstava je postavljena z idejo, da obiskovalca popelje v nadrealne svetove tega umetnika in predstavi delo, življenje, predvsem pa neverjetno domišljijo velikega mojstra.

z Dalijevega izjemnega opusa slikarstva, dizajna in skulptur je verjetno ravno grafika tisto področje njegovega ustvarjanja, ki je njegovo delo približala širokemu krogu občinstva. Izjemno obsežen grafični opus predstavlja več kot 1700 grafičnih del v tehnikah od gravure, lesoreza, litografije do mešanih tehnik. Grafična dela je Dali v glavnem izdajal kot grafične mape, vendar je bila za Dalija grafika tudi idealen medij za ilustracijo književnih del, ki jih je občudoval in želel nadgraditi s svojim delom.

Na razstavi si boste ob že omenjeni celotni mapi Romeo in Julija lahko ogledali še njegov poklon Leonardu da Vinciju, ilustracije za Trirogeljnik, pa suito Življenje ter tapiserije Don Kihot, Bakhova kočija in Vztrajnost spomina, ter več njegovih znamenitih kipov, kot so Vizija angela, Nadrealistični angel in Menora.

Obiskovalci se bodo lahko tudi fotografirali na znameniti Dalijevi zofi!

Salvador Felipe Jacinto Dali (1904-1989) se v zgodovino ni zapisal samo s svojo umetnostjo ampak svojevrstno »umetnost« predstavlja tudi njegova kontroverzna osebnost in stil njegovega življenja.

Razstavo si lahko ogledate v Galeriji Janeza Boljke od 14. 2. do 31. 3. 2022.

Galerija je odprta vsak dan

Februar:

Od ponedeljka do petka: 11.00-17.00

Sobota in nedelja: 9.00-17.00

Marec:

Od ponedeljka do petka: 11.00-18.00

Sobota in nedelja: 9.00-18.00

Za ogled razstave je potrebno izpoljnevati PCT pogoj.