Vozite zbrani in spočiti

Na cesti vedno velja, da smo pozorni, spočiti, predvsem pa vozimo umirjeno. Jeza, agresivnost in objestnost v promet ne sodijo. V teh vedno bolj toplih dneh je na cestah vse več pešcev in kolesarjev, pa tudi motoristov.

Pri motoristih tudi opozarjamo, naj preden gredo na prvo spomladansko vožnjo, vedno pregledajo motor in preverijo njegovo pravilno delovanje. Prav tako morajo biti pozorni na uporabo zaščitne motoristične opreme. To je izrednega pomena, saj se je treba zavedati, da je le-ta edina zaščita motorista pred zunanjimi vplivi okolja in poškodbami.

Za vsakega motorista se priporoča, da je tudi ustrezno psihofizično pripravljen. Dejstvo je, da se s starostjo naši refleksi upočasnjujejo, zato previdnost ni odveč. »Motoristu svetujemo, naj pred vsako vožnjo preveri brezhibnost motorja, pnevmatik, nikoli naj ne vozi pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Vedno pa naj uporablja zaščitno čelado, ščitnik hrbtenice, kombinezon, škornje in rokavice.

Predvsem naj vozi umirjeno in zbrano, za boljšo vidnost naj ima vselej prižgane luči. Priporočamo, naj bo tudi zaščitna oprema v svetlih, odsevnih barvah, saj bo tako motorist bolj viden in prej opazen,« pravi Direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar.

Pri tem slednji tudi opozarja, da v zadnjih letih več prometnih nesreč s smrtnim izidom, ki jih pogosto povzročijo prav motoristi sami. Zato je izrednega pomena, da se pred vožnjo res dobro pripravijo, predvsem pa, da upoštevajo pomembnost ustrezne psihofizične pripravljenosti. Prav tako opozarja, da je na cestah tudi več kolesarjev, ki so zelo izpostavljeni udeleženci v prometu.

Direktor AVP Jože Hirbar Avtor Bor Slana STA

Ko govorimo o varni vožnji v prometu, se moramo zavedati, da je najpogostejši vzrok za nesrečo še vedno neprilagojena hitrost. »Prav zato smo na Agenciji za varnost prometa letos okrepili preventivne akcije in uvedli novo kampanjo za ozaveščanje ljudi o pomenu prilagojene hitrosti. Večkrat pa rečem, vozite previdno. Cesta je resna stvar. Vozite zbrani in spočiti,« še dodaja direktor Hribar.