Lekarništvo obeležuje izjemnih in zanimivih 50 let

»Okrogla 50. obletnica naše strokovne revije Lekarništvo je pomembna prelomnica. Je izjemna številka. Z velikim optimizmom in ponosom zremo v prihodnost ob dejstvu, da smo zakorakali v novih petdeset let izhajanja. Lekarništvo je pomemben vir informacij za vse zaposlene v dejavnosti, saj ga prejmejo vse lekarne,« je poudarila predsednica Lekarniške zbornice Slovenije mag. Darja Potočnik Benčič, ki je hkrati tudi glavna urednica revije.

Slednjo izdaja Lekarniška zbornica Slovenije. Dejstvo je, da imamo v Sloveniji kar 347 lekarn na primarni ravni zdravstvene dejavnosti in 27 bolnišničnih lekarn. Pri nas imamo dobro urejeno lekarniško mrežo in lekarništvo širše. »Hvaležni smo vsem zaposlenim v lekarnah, ki skrbijo za redno in pravočasno preskrbo prebivalstva z zdravili in svetujejo o primerni in pravilni rabi zdravil, medicinskih pripomočkov in izdelkov za ohranjanje zdravja,« je dodala mag. Darja Potočnik Benčič.

Strokovni prispevki v reviji Lekarništvo so dragocen vir za vse zaposlene v lekarniški dejavnosti in hkrati ostajajo zapisani za zgodovino. To je sodobna revija z več tisoč naklade. »Letošnje leto je za sodelavce Lekarništva posebno. Mineva namreč petdeset let od ustanovitve glasila in veliko jih je k njegovemu ustvarjanju pristopilo že v začetnih letih. Soustvarjanje revije je bil in je še vedno svojevrsten izziv. Tako kot je farmacija veja, ki se ves čas razvija, je tudi uredniški odbor Lekarništva vedno v koraku s časom ter  kolegom in kolegicam omogoča branje tudi v elektronski obliki. V petdesetih letih se je tako razvilo v sodobno glasilo, v katerem lahko beremo objave farmacevtov, zdravnikov in strokovnjakov z drugih področij ter prejmemo pomembne informacije s področja strokovnega razvoja,  organiziranja in spremljanja pravnih predpisov v dejavnosti,« je opisala najmlajša članica uredniškega odbora Maša Koritnik Zadravec, mag. farm.,iz Lekarne na Vidmu.

Na dogodku ob 50-letnici revije so podelili tudi zahvale vsem nekdanjim glavnim urednikom glasila in takratnemu sekretarju zbornice. Prejeli so jih: Ivan Remškarmag. Tatjana Kogovšek Vidmardr. Andreja Čufarmag. Monika Sonc in Blaž Kristan. Slednji je zdajšnji in obenem dolgoletni odgovorni urednik revije, in sicer že kar 33 let. Praktično je rastel z Lekarništvom. Z revijo diha in spremlja njen razvoj. Ponosen je, da je danes to sodobna revija na visokem nivoju.

Foto: Od leve proti desni Blaž Kristan, Darja Potočnik Benčič, mag. Tatjana Kogovšek Vidmar, Monika Sonc, dr. Andreja Čufar in Ivan Remškar Foto N. Tomšič